Meninger:

Skogskjegg, en fremmed og uønsket art - eller?

Naturvernforbundet, som er en organisasjon vi forbinder både med vett og forstand, har laget ei liste over fremmede arter; planter som ikke hører hjemme hos oss – Skogskjegg er en av dem!

HVORFOR?: Hvorfor i all verden har «parkvesenet» plantet skogskjegg i Generalhagen, spør Gunnar E. Kristiansen. 

Meninger

Noen av verstingene naturvernforbundet lister opp bør nevnes her: Tromsøpalme, hagelupin, gravbergknapp, rødhyll, gravmyrt, kjempespringfrø.

Nå er det vel slik at de langt fleste vet at det ikke er særlig lurt å plante Tromsøpalmer i hagen.

Safta fra planten er giftig, og kan gi svært uønskede reaksjoner på huden; fytofototoksisk reaksjon. Vi er heldigvis kommet dit hen at vi vil bekjempe den. Og folk bruker så å si alle midler for å bli kvitt den. Erfaring tilsier imidlertid at smøreolje, solar og vaskepulver som «gjødning» ikke hjelper det grann mot dette udyret av en plantevekst. Hakke og spade etterfulgt av et godt saltbad derimot, skal imidlertid gjøre underverker.

Hagelupinen med sine flerfargede blomster er både dekorativ og pen – om man formår å holde den isolert i et avgrenset blomsterbed.

Disse artene er altså av slaget VERSTING, sammen med både Gravbergknapp, Rødhyll, Gravmyrt og Kjempespringfrø samt en del andre mindre kjente arter.

Skogskjegg; Aruncus dioicus, som er en svært dekorativ plante – og som dertil kan bli opptil to meter høg er klassifisert med «Høg risiko», mens de forannevnte alle har fått klassen «Svært høg risiko».

Aruncus betyr geitskjegg og viser til utseendet, dioicus er det samme som «som bor i hvert sitt hus», altså at det finns hann- og hunnplanter.

For å unngå at skogskjegg sprer seg, kan den klippes ned rett etter blomstring. Da må en for å sikre seg, i alle fall kaste blomstene i søpla sammen med restavfallet. Om dette blir avglemt må en neste år også klippe av blomstene på de som spirer borte i skogkanten, eller langs naboens murvegg osv.

Naturvernforbundet rår oss til heller til å plante bregner, de er tross alt ikke farlige for skogen vår, som jo er deres naturlige habitat.

Men – hvorfor i all verden har «parkvesenet» plantet skogskjegg i Generalhagen? Kanskje de vet noe vi andre ikke vet?