Nå skrives "Rosenborg-modellen"

For to år siden ble det bestemt å bruke mye penger for å komme tilbake til toppen. Nå utarbeides dokumentet som skal sørge for at RBK holder seg der.

hoftis-lead  Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen.

fotball

Det er mye som har blitt skrevet ned på Brakka i løpet av historien. Det handler om å ta med det beste fra fortida og ha et åpent sinn til framtida. Derfor har vi begynt å skrive en sportsplan, som handler om hvordan vi skal jobbe i nåtida og i framtida , sier Erik Hoftun til Adresseavisen.

For to år siden startet prosessen med å komme seg tilbake til toppenav norsk fotball. Det kostet flesk, og har ført til store underskuddi regnskapene. Til neste år er klubben nødt til å justere seg inn økonomisk. Under fjorårets årsmøte ble det uttalt at klubbenmåtte jobbe for en nullbudsjett, og man vil ikke ha de samme musklene til å hente spillere.

Vil være topp 30 – er nummer 91

For å holde seg på toppen – og igjen se oppover på UEFAs klubbranking – har den sportslige avdelingen derfor begynt å skrive ut en omfattende plan, med målsettinger og konkrete tiltak for hvordan man skal jobbe for å komme seg dit.

Klubbens ambisjon står øverst i planen. Målet om topp 30 i Europa er der fremdeles , sier han, uten at klubben har satt noen tidsfrist.I dag er Fenerbache nummer 30 i Europa, RBK nummer 91(!).

— For å nærme oss handler det handler først og fremst om at vi skal kvalifisere oss til spill i Europa hvert år. Og videre komme oss inni et gruppespill. Dette er et mål vi må ta konsekvensene av, sierhan og forklarer videre at sportsplanen handler om spillerutvikling,hvordan spillerne skal opptre som helhetsutøvere oghva man konkret skal gjøre på treningsfeltet.

Den sportslige lederen forklarer videre at det ikke er satt noen deadline for når dokumentet skal være ferdig for trykking, og at dethele tiden vil kunne være åpent for endringer.

- Dokument personuavhengig

Det skal være en levende sportsplan. Vi vil ta med oss det beste fra alle som har vært og er i klubben. Der har Nils Arne betydd veldig mye, og også Erik Hamrén. Men ting fra Jan Jönsson og hans regime vil selvfølgelig også bli en del av planen , sier han.

Det meste i planen vil være inspirert av historien fra Lerkendal. Fra storhetstida på 90-tallet og tilbakekomsten til toppen under Hamrén. Men den sportslige ledelsen har også tatt med seg impulser utenfra i utformingen av det som skal bli klubbens fundament for framtida.

Vi har besøkt Manchester United flere ganger, og også fått impulser fra andre steder.

Men det viktigste med dette dokumentet, er at tankene er gjeldende for klubben uavhengig av hvem som jobber her. Dette er Rosenborgs sjel, sier Hoftun.

- Muligheter i klubben

Dere snakker om topp 30, men er i øyeblikket langt unna. Kan dettemålet bli en tvangstrøye for klubben?

— Det kan jo være det, når vi ligger og kaver rundt plass 90. Jeg ser det. Men om vi greier å ta tilbake hegemoniet i norsk fotball, og kvalifisere oss til gruppespill hvert år, vil vi klatre på rankinga, tror Hoftun.

Neste år er det strammere budsjetter. Hvordan blir det for Jan Jönsson å ta over og videreføre det som er skjedd de siste to årene,slik dere ønsker?

Vi må nok kutte kostnader neste år, også. Men jeg tror ikke det vil få noen særlige konsekvenser for den sportslige satsingen. Én ting er handlefrihet og muligheter til å kjøpe spillere. Noe annet er mulighetene som ligger i klubben allerede. Og de er store , sier Hoftun.