22. mai er dagen midnattssolen viser seg for første gang i regionen. I teorien. For det er medt om skyer fram til søndag.

Men dersom vi ikke hadde hatt midnattssol, da ville levekårene her nordpå vært svært kummerlige, forteller statsmeteorolog Eirik Samuelsen.

- Da ville det vært langt større forskjeller mellom ekvator og polområdene, og som følge av det ville naturen produsere langt flere lavtrykk og uvær her oppe, forteller han.

Enkelt fortalt har vi midnattssol fordi vi henger litt på skjeiva på globusen, og at jordaksen gjør at vi snurrer rundt sola med en helling på omlag 23 grader.

Når vår del av verden peker mer direkte mot sola får vi midnattssol.

- Om jorden sto mer "rett opp" mot sola ville det ikke bli en utjevning av temperatur og lys, og vi ville ha hatt det langt tøffere. Så det er bra at vi har midnattssol, sier Samuelsen.

Midnattssola vil henge over landsdelen helt til 18. juli, og gi oss lys døgnet rundt. Det motsatte skjer mellom slutten av november og slutten av januar, når vi har mørketid. I Harstad er det mørketid fra 30. november til 12. januar.

Rent meteorologisk har ikke sola så stor påvirkning på landsdelen, bortsett fra et par ting.

- Når sola lyser hele døgnet blir det ikke like mye avkjøling om natta, såkalt utstråling. Temperaturvariasjonene blir ikke like store mellom dag og natt, forteller Samuelsen.

Dette sier yr.no om mulighete for sol i Troms de neste dagene:

Lørdag vestlig bris. Om ettermiddagen økning til nordvestlig periodevis stiv kuling utsatte steder, kan hende sterk kuling i nord. Regnbyger, snøbyger over ca 500-700 meter, om kvelden over 200-500 meter.

Søndag nordvestlig liten kuling utsatte steder, lengst nord stiv kuling. Om kvelden minking til frisk bris i sør. Regnbyger, lokalt store nedbørmengder i nord. Snø over ca 300 meter. Men ifølge symbolene til yr.no så kan det bli sol i Harstad fra klokken 12.00 på formiddagen og til neste morgen.