Den nåværende styrelederen i Medkila IL tilsettes fra 1. mars, og ansettes i prosjektet gjennom Nordic Management.

– En spennende jobb, og noe helt nytt trass i at det er i samme gate med fotball, som jeg har jobbet med de siste to årene som styreleder i Medkila IL. Jeg måtte gå noen runder da tilbudet kom, men jeg takket ja fordi jeg liker utfordringer, sier Birkeland.

Forsinket

Forprosjektet startet i 2014. Planen var at det skulle bunne ut i ei toppfotballsatsing for Hålogaland. Underveis ble beskrivelsen endret. Da prosjektet var fullfinansiert i juli i fjor, ble to hovedretninger trukket fram. Del 1 av prosjektet består av aktiviteter hvis mål er å øke kunnskap om barn- og ungdomsfotball, blant annet gjennom utdanning av trenere. Del to er en bred diskusjon om strukturen på seniorfotball og hvordan klubbene i kretsen ønsker at den skal organiseres de neste 5-10 årene.

Klubber i Sør-Troms, Ofoten og Vesterålen sto samlet da det for sju måneder siden var klart at prosjektet blir en realitet. Håpet var avspark i fjor høst, som senere ble forskjøvet til januar. Litt forsinket nærmer det seg en start.

– Forsinkelsen har ikke noe å si for gjennomføringen. Det betyr bare at vi forskyver alt som ligger i planen, sier Birkeland.

Faglig tyngde

Han er forberedt på hardt arbeid og gode og tøffe diskusjoner i årene framover.

– Det er mange meninger om det meste. I fotball er det mye følelser. Jeg håper at vi kan ha et felles mål for Håogaland, men må regne med at noen er uenige underveis. Er vi likevel innstilte på å være positive, kan vi få det til. Når Tromsø kunne si at de skulle klare å få til et OL, da kan vi si at vi skal få til fotball i Hålogaland, sier Birkeland.

Hans jobb er å samle tropper, nøste i tråder og få utnyttet kompetansen som finnes.

Han understreker at prosjektet ikke er for Harstad, men hele fotballkretsen. Birkeland er fornøyd med styringsgruppa, som han skal forholde seg til. I denne er advokat og Kilkam-leder Finn Håkon Jørstad, Tom Høgli, Olav Råstad og Agnar Christensen. Sistnevnte sto bak forprosjektet og arbeidet med finansieringen av hovedprosjektet.

– Denne gruppe skal kompletteres med to-tre personer, som kommer fra fotball på nasjonalt nivå. Vi skal gi støtte og faglig tyngde for Birkeland, sier Christensen.

Christensen er glad for at Birkeland ta over.

– Bjørn er fotballederen som torte å si nei i Medkila. Han og styret tok grep, som var upopulære, men nødvendige og riktige. Det står respekt av jobben han har gjort der. Det flyter ikke over av gode og modige fotballedere, sier Christensen.

Et detaljert prosjekt vil bli lansert i Narvik senere i vår.

Finn Håkon Jørstad Foto: Odd Leif Andreassen
Agnar Christensen Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Olav Råstad
Tom Høgli Foto: Delebekk, Bjørn S.