Når nyttårsrakettene nå har gått i lufta og 2016 har blitt til 2017 står kvæfjerdingen overfor den sesongen som han satser hardest mot. Nå begynner nemlig langløpene å etter hvert komme som perler på en snor for 22-åringen. Førstkommende helg er det sesongdebut i denne sammenhengen. Da skal Vesterheim ut for å stake 45 kilometer under Budorennet på Lillehammer.

– Det skal bli godt å komme i gang med årets renn. Det har jeg ventet på en stund, sier Vesterheim

Som den eneste lokale løperen har han vært klar på at det er de aller lengste løpene som har prioritet for hans del.

– Det kommer nok av at det er her jeg kommer aller mest til min rett. Det er på mange måter nå det starter for meg. Jeg får min første skikkelige test den kommende helga.

Skrur til skruen

Det betyr at Vesterheim forventer et godt resultat foran årets første langløp. Mange av landets aller beste langløpere er opptatte med det kinesiske Vasaloppet i Ski Classics.

– Det blir spennende. Den største motivasjonen er at man opplever framgang av sin satsing. 2.000 av i alt 10.000 timer som kreves for å hevde seg på toppnivå er gjennomført. Og det er nå det begynner. Jeg er forberedt på at det blir langt tøffere å ta like store steg framover som jeg har gjort til nå, mener Vesterheim.

Etter at han ble nummer 18 under prøve-NM på Lygna før jul, har han valgt å skru til skruen for årets målsetninger.

– Jeg har tidligere sagt at at jeg skal være blant topp 100 under årets utgave av Vasaloppet og Birkebeinerrennet. Etter at jeg fikk gode svar før jul, har jeg gjort noen endringer. Nå dreier det seg om å bli blant de 50 beste. Et hårete nål som likevel skal være fullt mulig å nå, mener Vesterheim.

Tidligere har han uttalt at Vasaloppet er sesongens store mål. Det er forandret.

– For min del er det nok den litt slakere Vasalopp-traseen som passer meg best. Men jeg drar rett til løpet fra et tøft eksamenskjør. Derfor kan jeg ikke garantere at jeg er hundre prosent forberedt. Da passer Birkebeineren i midten av mars bedre. Dette er uansett løp som jeg er spent på. Det dreier seg uansett om sesongens to hovedmål for min del.

Tror på å ta seg ut

I treningssammenheng er det mange som har lagt merke til det som kvefjerdingen gjør. Det dreier seg om et regime hvor han ikke er skremt over å sette minst like mange timer i treningsbanken som toppidrettsutøverne.

– For meg har ikke dette med trening vært noe problem til nå. Jeg liker veldig godt å trene, og har ikke møtt på nevneverdige problemer til nå. Samtidig har jeg også troen på at man ikke kan kose seg i gjennom treningshverdagen. For å kjempe i toppen tror jeg på at man må ha opplevd å kjenne på hvordan det er å gå ned i kjelleren. Det har jeg også gjort noen ganger, sier Vesterheim.

Han understreker at det ikke alltid er en like flott dans på roser å dra på seg treningstøyet.

– Jula har eksempelvis ikke vært noen stor treningsjul å ta timelange turer på. Det har vært både regn og storm på Kvæfjordeidet. Men når man er ferdig sitter man igjen med en god følelse. Det er dene følelsen som man motiverer seg med når det er som tyngst, sier 22-åringen.

– Hva sier foreldre og venner til denne spesielle satsingen?

– Omgivelsene reagerer positivt. De skjønner at dette er noe som jeg må gjøre.

Sesongen skal før øvrig også avsluttes med et virkelig langløp. 15. april går nemlig Nordenskiöldsloppet på 220 kilometers rundløype med Jokkmokk som start- og målsted.

– Da må kroppen være 100 prosent klar for dette. Man må nemlig regne med en 14 dagers treningspause etter en slik gjennomføring. Det blir tøft, sier kvæfjerdingen.