VINNER: Mette Stattin sørget for å løpe raskeste av kvinnene under årets første løp under Harstadkarusellen. Det gjorde hun ved å løpe inn på tida 20.36. – Dette er jo min treningsløype. Men jeg bruker å løpe motsatt vei. Denne løpskaruselle er et fantastisk tiltak som jeg gjerne støtter opp om. Det er gøy å stille opp på startstreken sammen med så mange andre løpsglade, sier Stattin. Foto: Ivar Hjelvik

48-åringen debuterte i Harstadkarusellen tirsdag kveld da årets utgave ble innledet med den 4,9 kilometer lange strekningen Medkila-Breivika-Medkila. Bergland ønsker å bruke karusellen som et hjelpemiddel for å komme i form.

– På grunn av helsa er jeg nødt til å ta tak, sier Bergland.

Helse og sosialt

Han er for tiden sykemeldt fra jobb, og bruker dagene til å gå turer for å ta vare på kroppen.

– Jeg har allerede gått en del i vinter, den lengste turen fra Kilbotn til Breivika tur retur, og merker at formen er bedre, sier Bergland.

Innen fotball vil mange kjenne igjen Bergland som dommer. Tidligere var han assistentdommer i 5.-divisjon for menn og 2.-divisjon for kvinner. I de senere år har han dømt aldersbestemte klasser. I tillegg har han både spilt og dømt bedriftsfotball i 15-16 år.

I fjor var han løypevakt under Harstadkarusellen. Da så han at det ikke bare var topptrente løpere som stilte til start. Mange valgte også å gå eller småjogge.

– Derfor tenkte jeg at også jeg kan hive meg med. Ikke bare kan det gi en helsemessig gevinst. Det er også sosialt. Jeg kan gå turer sammen med mange folk jeg kjenner, sier Bergland.

Personlig seier

I løypa er alt fra hverdagsmosjonister som Bergland til topptrente løpere. Tilbudet er tilpasset alle. De som vil, kan løpe for å komme først til mål med tidtaking. Du kan også spasere rolig i eget tempo.

– Det gjør meg ingenting at jeg ikke kan konkurrere om å være raskest. Folk i min aldersklasse har trent i mange år; det er proffer jeg aldri når igjen. Det er heller ikke et mål for meg, sier Bergland, som har et mål om å vinne en personlig seier.

– 6. september arrangeres det tiende av elleve løp. Da er det Musvannet opp. Traseen er drøyt fire kilometer. For meg vil det være en seier å kunne løpe denne distansen. Det blir spennende å se om jeg lykkes, sier Bergland.

Tirsdag gikk han fra start til mål.

– Jeg må være forsiktig i begynnelsen, og tenke på knærne, ettersom jeg er tung i vekt. Etter hvert blir det vel litt småjogging i motbakker, og til høsten håper jeg å være i stand til å løpe ordentlig.

Nettopp mosjonister som Bergland er i en prioritert målgruppe for arrangør Harstad Bedriftsidrett.

Lavterskeltilbud

Daglig leder Kjell Søreide konstaterte at 237 deltakere var med i karusellens første sesong i fjor. Han håper på lere i år, og ser helst at økningen kommer i gruppen av folk, som ikke allerede trener regelmessig.

– Det er stor helsegevinst i både jogging, rask gange og løping. Selv om de fleste av oss, sju av ti, ennå ikke klarer å oppfylle helsedirektoratets minimumsanbefaling på 30 minutter fysisk aktivitet daglig, bærer fire av fem av disse på et ønske om å komme i regelmessig aktivitet. Dette er er en enkel, rimelig og effektiv treningsform som fenger stadig flere. Deltakelse i Harstadkarusellen kan gjøre det lettere å holde treningen ved like og løpeturene blir ekstra inspirerende i selskap med andre, sier Søreide.

Han understreker at karusellen er et lavterskeltilbud.

– Vi ønsker å vise at deltakelse i karusellen er ufarlig. Her skal ingen kjenne på frykt for å delta. De som ønsker, kan gå i moderat tempo, og du kan starte tidligere enn de best trente slik at du kommer i mål samtidig med de øvrige, sier Søreide.

Leif Gunnar Bergland synes et fint aspekt med karusellen er at deltakerne støtter hverandre.

– Du har alltid noen som går, jogger eller løper i samme tempo som deg. Hvis det er noen der ute som ikke har andre å gå sammen med, er de hjertelig velkommen til å gå sammen med meg, sier Bergland.

Fakta:

Harstadskarusellen

Mosjonskarusell i regi av Harstad Bedriftsidrett spesielt tilpasset mosjonister, som ønsker gå, jogge eller løpe. Deltakerne kan være med på tidtaking eller uten tidtaking.

Årets karusell består av 11 løp. Vi gir deg oversikten, og dermed muligheten til å prøve løypene også utenom konkurransedagene.

Du kan melde deg på via bedriftsidretten i Troms gjennom hele karusellperioden. Unntaket er på startstedet under de enkelte løp.

Løp 1: Medkila-Breivika-Medkila, 4,9 kilometer

Start ved Statoil i Medkila. Langs grusvei til Øvre Holtet. Lavveien og Los Holtes vei til Breivika. Undergang til gang- og sykkelsti tilbake forbi Nedre Holtet til Medkilakrysset. Undergang til gang- og sykkelvei forbi Skeidar og tilbake til Statoil.

Løp 2: Bergseng-Stornes-Bergseng, 5 eller 10 kilometer

Start ved bommen i krysset Bergsodden. Vending 5 km rett før oppkjørsel til Røkenes Gård. Vending 10 km ved fergeleiet på Stornes.

Løp 3: Gressholman rundt, 7,2 kilometer

Start ved gamle Skigo Sport, ruten går forbi Gressholman, opp i Fauskevåg, tilbake langs gang- og sykkelsto til Brokvik og vei tilbake til start.

Løp 4: Kasfjordvannet rundt, 6,6 kilometer

Start ved Kasfjord skole, opp Høgda mot Botnvatner og videre til Kasfjord skole.

Løp 5: Jentejoggen, 3,75 kilometer

Start ved informasjonsskiltet ved inngangen til Folkeparken, følg grusveien til Grunnvannet, ned til Myrankrysset og opp Fjellveien. Ta til venstre ved første gapahuk (Katedralen) og følg lysløypa mot Harstadvannet og videre via myra foran huset til Medkila Skilag.

Løp 6: Kilhusåsen rundt, 12,1 kilometer.

Start ved Ervik skole, gang- og sykkelvei langs Ervikveien mot Bergseng, følg deretter Kilhusveien til den tar av mot Sollifjellet Alpinsenter, over Ervikeidet og videre til skolen.

Løp 7: Baneløp Stangnes idrettspark, 3 kilometer)

7,5 runder på banen.

Løp 8: Folkeparken, 5 kilometer

Start ved parkeringsplassen, inn til Harstadvannet, gapahuken (Katedralen), ned Fjellveien til Myran-krysset, Blåbærhaugen, Grunnvannet og tilbake til parkeringsplassen.

Løp 9: Bergseng-Stornes-Bergseng, 5 eller 10 kilometer

Start ved bommen i krysset Bergsodden. Vending 5 km rett før oppkjørsel til Røkenes Gård. Vending 10 km ved fergeleiet på Stornes.

Løp 10: Musvannet opp, 4,1 kilometer

Start ved informasjonsskiltet ved inngangen til Folkeparken, inn mot Grunnvannet, ned til Myran-krysset, opp Fjellveien til målgang ved Musvannet.

Løp 11: Folke5eren, 400 meter eller 5 kilometer

Den lengste løypa er lik traseen til løp 8, men går motsatt vei.

NB! IK Hind arrangerer dette løpet, som har egen påmelding.

BEST: Stian Hallén var raskest av samtlige under årets første løp. Han tilbakela rundløypa på 4,9 kilometer på 16.30 minutter. - Jeg fikk luka som jeg trengte for å gå seirende ut av løpet, sier turnuslegen fra Kjelsås. Og for dere som dro kjensel på etternavnet er fotballpresident Yngve Stians onkel. Foto: Ivar Hjelvik
LOVENDE: Kjell Søreide mener at årets første løp i Harstadkarusellen var av det lovende slaget. - Vi hadde 170 forhåndspåmeldte, som er en liten forberding fra fjoråret. Nå blir det spennende å se om vi klarer å slå fjorårstallet på 237 deltakere etter at alle deltakere var talt opp etter gjennomført løpskarusell i 2015. Foto: Ivar Hjelvik
GLEDE: Tom Kenneth Karlsen fra bedriftsidrettslaget Flamingos var en av de mange som tydelig trivdes med løpeskoene på. Foto: Ivar Hjelvik
LØPSGLEDE: 170 løpere la av gårde under årets debutløp av Harstadkarusellen i Medkila. Foto: Ivar Hjelvik