Eilertsen står fremst i rekken av aktive kusker i løpsbanen som har begynt å miste troen på idretten etter hendelser i travsporten den siste tida. Etter at styreleder Jan Arne Skår gikk på dagen, og Nord-Norge Travforbund stilte mistillit mot tre styremedlemmer som senere trakk seg, medgir Eilertsen at lufta har gått litt ut av ballongen. Likevel har profilen, som slo seg opp blant eliten av nasjonale stallansatte, klare og adresserte meninger om det som nå pågår i regional travsport.

– Situasjonen tærer på nå. Og det merkes veldig på utøverne nå. De siste dagers hendelser har jo ført til at overskuddet og moroa med å drive med idretten er borte, sier Eilertsen.

Mørke skyer

Eilertsen, som blant annet ble norsk mester for stallansatte i 2014, og har vunnet Nordisk Mesterskap for kaldblods i monté-salen, mener nødvendigvis ikke at dette har gått ut over forholdet mellom utøverne. Derimot er det likevel den generelle situasjonen for den nordnorske travsporten og dens fremtid som bekymrer.

– Jeg mener at bekymringen om nordnorsk travsports undergang er helt reell. Går det som NNTF-leder Steve Strøm ønsker, understøttet av DNT-nestleder Knut Weum, er det mørke skyer over nordnorsk travsport. Slik situasjonen er hå så har jeg ingen tillit verken til NNTF eller DNT, sier Eilertsen.

Flere lokalkjøringer

For travprofilen er det heller ikke noe poeng å diskutere hvor en hovedbane i Totonor-området skal ligge.

– Da Harstad travpark ble oppført i 1995 ble det fastsatt og nedskrevet at Harstad skulle ha hovedbanen i nord. Jeg liker godt å ta turen til Bodø for å kjøre løp, og trives godt i selskap med aktører fra byen. Men begrenset nettdekning og lysforhold på Bestemorenga travpark gjør sitt til at de ikke en gang er nær ved å komme opp til Harstads travparks standard. Slik forholdene er nå, har de ikke noe annet valg enn å kjøre sine løp sommerstid. Flere lokalkjøringer på dagtid om vinteren er mer formålstjenlig enn flere løpsomganger sommerstid, mener Eilertsen, før hun fortsetter argumentasjonen:

– Miljøet i Salten er flinke til å skaffe sponsorer og engasjere lokalt. Men forholdene i Bodø er ikke gode nok til flere løpsomganger på sommeren.

SAMSPILL: – I stedet for å jobbe mot hverandre bør nordnorsk travsport jobb for å bygge opp hestepopulasjonen sammen, mener Eilertsen. Her bak Tysvær Tor i lørdagens V65-omgang. Foto: Ivar Hjelvik