Team 68`47 - run and ski er en raskt voksende fellesskap for voksne mosjonister, som i løpet av sitt første år har 70 medlemmer og over 300 følgere.

Klubben ble stiftet i november, og har vært godt synlige siden Harstadkarusellen ble innledet i fjor vår.

Nå forberedes en ny løpesesong, og det på en litt spesiell måte.

Vil bidra positivt

Onsdag kveld tok medlemmer en gjennomløping av den første traseen i årets utgave av Harstadkarusellen, som innledes mandag med Harstadåsen rundt. Denne kvelden var ikke poenget utelukkende å komme raskest mulig fra start til mål. Deltakerne stilte med hansker og poser for å plukke søppel langs løypa.

– Dette er et stunt delvis for å få blest om teamet og våre aktiviteter, delvis for å få blest for Harstadkarusellen og ikke minst for å bidra med noe positivt i bymiljøet. Gjennomløping av karuselltraseene var en populær aktivitet i fjor, og vi gjentar suksessen i år. Den første gjennomløpingen ble altså med søppelplukking, sier leder Tor Christian Eilertsen.

Verdensomspennende trend

Slike søppelløp kalles plogging, og har sitt utspring fra Sverige. Erik Ahlström så seg lei på forsøplingen og sto bak den første organiserte aktiviteten. De svenske ordene «plocka» og «jogga» ble slått sammen til aktivitetsnavnet. Fenomenet har spredt seg rundt hele verden, og emneknaggen plogging har nærmere 9.000 innlegg på Instagram.

Trond Arne Liavik var blant deltakerne i Harstad onsdag.

– Vi ønsket å hive oss med på trenden plogging, som er blitt veldig populært. I tillegg ønsket vi å markere den nasjonale ryddedugnaden torsdag ved å gi et lite bidrag for å holde nærmiljøet rent, sier Liavik.

Hele 19 engasjerte 68`47-ere møtte, og samlet et tosifret antall poser og sekker med søppel på den 4,7 kilometer lange runden.

– Det var god innsats av alle. I snitt fylte vi én bærepose med søppel hver, sier Liavik.

Løpegjengen stiller til start ved NMD i Blåbærhaugen mandag når årets utgave av Harstadkarusellen innledes med nykommeren Harstadåsen rundt, som har valgfrie distanser på 2,2 eller 4,7 kilometer. Det er 12 løp i årets karusell. Tre av traseene er nye.

START: Løpegjengen på vei fra Blåbærhaugen langs Skogveien mot Sama med våkne blikk for å få med seg skrot og papir med mer langs traseen. Foto: Geir Johansen
PLOGGING: Gaute Sæther i front, Andreas Amundsen og Tor-Christian Eilertsen (til høyre) tok med poser og samlet søppel på gjennomløpingen før årets første start i Harstadkarusellen. Foto: Trond Arne Liavik