Sportsavdelingen har besluttet at samtlige hester som fullfører løp i Harstad 21. januar skal premieres. Det venter minst 1.000 kroner i premie så lenge hestene ikke diskvalifiseres.

I tillegg settes ikke løp opp på forhånd. Nå skal først hestene meldes til løp, som deretter blir satt opp ut fra hvem som er påmeldt.

Beslutningen ble offentliggjort torsdag kveld. Da var det klart at løpende førstkommende søndag bare har 47 hester til sammen, og bare seks og sju hester i tre av de seks V65-avdelingene.

– Alternativet er å stenge

Knut Weum er styreleder i Det Norske Travselskap. Han opplyser at sportsavdelingen har håndtert saken ut fra et handlingsrom gitt av styret.

– Dette er et forsøk på å redde nordnorsk trav, som knapt nok har hester til start. Hvis ikke innmeldingen tar seg kraftig opp, er eneste alternativ å stenge, sier Weum.

– Det eneste som bærer løpsdagen er de finske innmeldingene. Hvis ikke folk i Nord-Norge slutter å være opptatt av alt annet enn å hjelpe hverandre til å få starthester, er det kroken på døra. Vi må nå vurdere situasjonen fortløpende fra løpsdag til løpsdag, sier Weum.

Til sammenligning var 62 hester innmeldt til første løpsdag i 2017. Også den ble avviklet søndag på kveldstid.

Spent

Elisabeth Storvik Ingebrigtsen er daglig leder i Totonor.

– Premiepenger til alle og åpen innmelding er en syretest på hva som finnes av starthester i Nord-Norge. Nå skal ikke noen si at de ikke har hester til start fordi det ikke finnes løp som passer for dem. Det blir interessant å se effekten av tiltaket, sier Storvik Ingebrigtsen.

Hun håper at det vil gi resultater. I nyere tid har ikke tallene for starthester tidligere vært så ekstremt lave.

– Problemet har ikke oppstått denne uka. Lavere innemelding har vi registrert over tid, sier Storvik Ingebrigtsen.

Ingen fra Bodø

Denne helga stiller ingen fra Bodø eller Salten. Utenom tilreisende hester, eiere og kusker fra Finland, samt lokale aktører fra Harstad-området, er det kun en drøy håndfull øvrige representanter til sammen fra Ofoten, Lofoten, Sortland, Midt-Troms og Finnmark.

Store deler av høsten 2017 har vært preget av maktkamp og posisjonering i nordnorsk trav. Flertallet i Totonor-styret gikk av etter mistillit fra et splittet styre i Nord-Norge Travforbund. I ettertid ble det lekket en rapport, som stiller en rekke kritiske spørsmål til oppbyggingen av travbane og travlag i Bodø. Flammene blusset opp på nytt da et flertall i det nordnorske travforbundet vedtok å få ekskludert forbundets forrige leder fra all travsport. Denne saken skal avgjøres av myndighetene sentralt.

Storvik Ingebrigtsen vil ikke spekulere i grunnen til lav innmelding, men sier følgende:

– Signalene fra sentralt hold er klare: Det må bli fred i nord, og hestene må komme til start. Dette må vi ta inn over oss. Klarer vi ikke lenger å lage gode spill vil løpene bli avviklet andre steder enn i Harstad og Nord-Norge, sier hun.

Styreleder: Knut Weum i Det Norske Travselskap. Foto: Ivar Hjelvik