Flombelysningen på Harstad stadion og Kanebogen stadion er fra 1979. De må gjøres noe med, er konklusjonen til Harstad kommunes park- og idrettsrådgiver Eli-Jeanette Olsen.

– Alle som har vært på stadionene og sett selv, vet at anleggene er gamle og slitte, sier Olsen.

En kraftig påminnelse kom i fjor høst. Medkilas elitelag for kvinner måtte flytte kampstart til 10.30 en lørdag formiddag for å få lov til å avvikle kvalifiseringen mot Grand Bodø. Det vakte oppsikt nasjonalt at anleggssituasjonen i Harstad er så dårlig.

Avdekket mangler

Harstad stadion er utdatert og oppfyller ikke kravene til Norges Fotballforbund til kamper på høyere nivå, ei heller for tv-opptak. Stadion tilfredsstiller heller ikke lyskravet til breddefotball med dagen aktivitet. En kontroll av anlegget i november avdekket mangler. Nødløsninger ble gjort for å ivareta driften.

Et nytt anlegg med belysningsstyrke 600 lux, som er godkjent for Toppserien, men ikke for eliteserien for menn, er kostnadsberegnet til 5 millioner kroner. Lysene festes til fire master på 36 meters høyde

– Det kreves 1200 lux i eliteserien for menn. Et slikt anlegg vil nærmest lyse opp hele byen. Det har vi ikke utredet, opplyser Olsen.

– Opp til politikerne

Lysanlegget ved skøytebanen i Kanebogen er i dårlig forfatning. Det lokale eltilsynet har påpekt mangler og konkludert at anlegget ikke er tilfredsstillende. Også her har kommunen gjort nødløsninger for å hindre at anlegget må stenges. Anbefalingen er å skifte ut lysanlegget av sikkerhetsmessige grunner.

Et nytt anlegg - kun for trening - med beslysningsstyrke 200 lux er beregnet til en pris på 2,9 millioner kroner. Da får man seks master på 24 meters høyde.

– Kostnadene for Harstad stadion og Kanebogen stadion er redegjort for. Så får vi se om det finnes finansiering til disse to prosjektene. Det blir opp til politikerne. Får vi klarsignal fra dem, hiver vi oss rundt, sier Olsen.

Park- og idrettsrådgiveren sier det forløpende vil dukke opp ekstrakostnader så lenge anleggene ikke utbedres.

– Det er hele tiden ei vurdering om vi skal fortsette med nødløsninger, eller om vi skal investere i nye anlegg. Det er begrenset hvor lenge vi kan reparere på gamle anlegg før det lønner seg å investere, sier Olsen.

Økonomiutvalget fikk framlagt tall og informasjon i forbindelse med gjennomgangen av 1. tertialrapport onsdag.

MANGELFULLT: Lysanlegget på Kanebogen stadion må vurderes å skiftes ut av sikkerhetsmessige hensyn. Foto: Øyvind Asekvold Kaarbø