Det sier Kvæfjord-løperen Magnus Vesterheim etter at han tok fram fristilskiene og staket seg i gjennom løypa som eneste løper under helgas to norgescuprenn på Gålå. Da beinfløy han løpets 12 klassisksoner under 15-kilometersløpet - hvor løperne er pålagt å gå i klassisk stil - i fiskebein.

– Jeg er for utvikling innenfor langrennssporten. Derfor stilte jeg opp for å utfordre regelverket som er nytt av året. Noen må stille spørsmål ved dette. Derfor tok jeg dette løpet med et smil, mener Vesterheim.

Disket

Hans originale gjennomføring fikk negative konsekvenser for han selv. Etter målpassering fikk han beskjeden om at han var disket og derfor strøket fra resultatlistene.

– Foreløpig har jeg ikke fått annet enn et ullent svar på hvorfor. Juryen må visstnok møtes og snakke sammen. Så har de også opplyst at de har videobevis på jukset. Det skal jeg få framlagt senere i uka. Det de i så måte må sikte til er at jeg har byttet løyper mellom to skøytespor i såkalt glidende fiskebein, sier Vesterheim.

Skal man tro på hans egen inn- og utklokking, gjennomførte kvæfjerdingen søndagens løp på tida 44.01. Det hadde plassert han inne på en uoffisiell plass blant de 70 beste.

– Jeg har gjort mine egne utregninger på at jeg nok har tapt et par minutter på å gå fiskebein i de klassiske sonene. Uten dem så kunne man ha fått et resultat som virkelig hadde luktet fugl. Ser man bort i fra diskvalifikasjonen så er dette det beste som jeg har gjort i nasjonalt sammenheng. I helga følte jeg meg virkelig pigg, sier Vesterheim.

Langløpssatsing

Nå er målsetningen å fortsette å utfordre regelverket i den tidlige delen av sesongen. Så begynner hans hovedsesong etter hvert. Da står langløpe på programmet.

– Neste løp for meg er Skandinavisk Cup-løpene på Lillehammer kommende helg. Målet på forsesongen å samle mange nok FIS-punkter til å være kvalifisert for NM-deltakelse på Lygna i slutten av januar, sier Vesterheim.

Reglene med klassiske soner er et vedtak FIS har anmodet om skal gjennomføres i nasjonale renn.

- Lært mye

Asgeir Moberg i Norges Skiforbund er fornøyd med håndhevelsen av de klassiske sonene under helgas norgescuprenn.

- Til å være første gang var dette noe som ble godt håndhevd. Vi har lært mye om dette, sier Nyberg.

Regelendringen kommer inn på grunn av bred enighet om å prøve og berge klassisk langrenn som disiplin i internasjonal sammenheng.

- Finland var først ute med dette for to uker siden. Canada gjennomførte renn med klassiske soner sist helg, mens det var vår tur i helga, sier Moberg.

- Hva tenker du om Magnus Vesterheims gjennomføring av helgas to renn på Gålå?

- Jeg tenker ikke så mye om det. Fiskebein er en klassisk teknikk som kan benyttes i klassisksonene. Derfor brytes ingen regler så lenge at det ikke er snakk om glidende fiskebein, sier Moberg, som presiserer at han ikke kjenner inngående til Vesterheims to gjennomføringer.