Harstad Skøyteklubbs leder Mona Fagerland jubler over vedtaket.

– Med lysene på plass betyr det at sekretariat og publikum kan se hva som skjer på motsatt langside. Forholdene har vært ekstremt dårlige over tid. Det er så mørkt på vekslingssiden og i svingen i sør at det sikkerhetsmessig har vært til fare for utøverne, sier Fagerland.

På sikt drømmer klubben om en ishall på Kanebogen stadion. Den står også øverst på prioriteringslista, som idretten i Harstad står samlet bak.

– En slik hall vet vi ikke når kommer, ei heller om den skal plasseres i Kanebogen. Vi er veldig glade for at stadion rustes opp slik at vi kan drifte og være der til nye ting skjer, sier Fagerland.

Ny hverdag

Hovedbrukerne på Harstad stadion er fotballklubbene HIL og Medkila. Stig Karlsen er daglig leder i Medkila. Han bruker ordet fenomenalt om vedtaket, og han mener politikerne har bidratt til å gjøre hverdagen enklere for idretten.

– Nå vil vi få skikkelige arbeidsforhold både under trening og i kamp så fort lysene er slått på, sier Karlsen.

Det er snaut to år siden Medkila måtte spille elitekvalifisering klokka 10.30 på formiddagen i oktober fordi stadion ikke er godkjent for flomlyskamper.

– Med godkjente flomlys vil det bli mer fleksibelt for ettermiddags- og kveldskamper, og vi kan si ja til tidspunkter vi tidligere måtte si nei til.

– Området må forskjønnes

Sportslig leder Dag-Jøran Olsen i HIL mener det er på høy tid å ta grep om Harstad stadion.

– Lysene har vært fryktelig dårlige, og verken byen, idretten eller stadion har vært tjent med forholdene. Det var på sin plass med et nytt lysanlegg i det kanskje mest brukte anlegget i hele Hålogaland, sier Olsen.

Han håper dette er en start på et større arbeid. Olsen mener hele stadionområdet må forskjønnes.

– Det spilles elitefotball på stadion, og annenhver uke overføres levende bilder fra Medkilas toppseriekamper til hele landet. Seerne blir møtt med et trist syn. Jeg vil kontakte Medkila og høre om vi som klubber sammen kan gå i dialog med kommunen får å sjaine området. Vi kan for eksempel begynne med å fikse reklameskiltene og ellers pynte stadion, sier Olsen.

- Vanvittig prisøkning

Vedtaket om å bruke 14,1 millioner kroner ble enstemmig vedtatt i kommunestyret, men ikke uten kritiske røster.

– Alle i kommunestyret ønsker de nye lysanleggene på Harstad stadion og i Kanebogen velkommen, men jeg reagerte med vantro da jeg så at prisen nesten er doblet, til 14 millioner kroner, uttalte Frps Hanne CS Iversen da politikerne torsdag ga grønt lys for rådmannen til å undertegne kontrakten med leverandøren av de nye flomlysanleggene.

Rådmannen måtte tåle kritikk både fra Frp og Høyre for at det i forprosjektet ikke var innhentet et prisoverslag som viste hva LED-lysanleggene ville koste. Det var i utgangspunktet bevilget 7,9 millioner kroner til prosjektene.

Selv om Harstad stadion og Kanebogen blir de to første i Nord-Norge med LED-lys, så dreier jo ikke dette seg om en ny teknologi. Man burde tenkt på et slikt alternativ før vi politikere ble invitert til å bevilge penger til et tradisjonelt flomlysanlegg, kommenterte Iversen og Høyres Marie Modal.

Slik svarte rådmann Hugo Thode Hansen på kritikken:

– I denne saka kan vi verken snakke om en budsjettsprekk eller overskridelse. Det vi har bedt dere politikere om, er fullfinansiering av et prosjektet - før det blir igangsatt, understreket rådmannen.

Det nødvendige antall tilleggsmillioner tok altså et samstemt kommunestyre seg råd til å bevilge.

Park- og idrettsrådsgiver Eli-Jeanette Olsen opplyser at arbeidet med de nye anleggene starter i juni og skal ferdigstilles innen 27. oktober. Kvæfjord-firmaet Installasjonsservice ved Tor Ivar Aronsen er valgt som totalentreprenør.

KRITISK: Frps Hanne CS Iversen stilte spørsmål ved forarbeidet. Foto: Katarzyna Swiatlon