Til start stilte en gjeng skilpadder, som kvinnene kaller seg selv. De startet for seg selv i oktober i fjor, og er kommet til enighet om å bli en egen undergruppe til den allerede eksisterende lavterskelforeningen Team 68’47 – run and ski.

Ingen blodsmak

Linda Skjalmar var initiativtaker og fikk trommet sammen til en felles løpeøkt 2. oktober i fjor.

– Der og da ble skilpaddegruppa til. Bakgrunnen var forrige runde av Harstadkarusellen. Jeg irriterte meg over at så få løp sakte; jeg syns alle løp for fort, sier Skjalmar.

Skilpaddene har et enkelt regelverk i to punkter.

– Ingen skal løpe alene bakerst. Hva folk lengst fram gjør betyr ikke så mye så lenge vi sørger for at det alltid skal være en i følge for den som er sist.

– Den andre regelen er at løpingen skal gi mersmak, ikke blodsmak, sier Skjalmar.

Ønsker flere

Hele poenget er at løpingen skal være et lavterskeltilbud. Den skal være artig og lystbetont.

– Vi tok kontakt med Skjalmar og har gradvis nærmet oss hverandre. Nå er vi enige om å slå oss sammen, sier Eilertsen.

Skjalmar loddet stemningen i gjengen, og fikk tommelen opp.

– Jeg spurte gjengen, og vi vant ut at det var greit. Kanskje kan vi da bli enda flere som ikke har det travelt, sier Skjalmar.

Ingen fravær

Ukentlig har gjengen møttes gjennom hele vinteren. Kvinnene stiller uansett vær og føre, og selv ikke egne bursdager gir grunn til fravær.

– Flere enn jeg har sagt dette: Vi hadde ikke kommet oss ut og løpt så mye om vi ikke var en del av denne gjengen.

De færreste skilpaddene kjente hverandre fra før, og omgås i hovedsak bare når de skal løpe sammen. Eller gå.

– Er ikke dagsformen på topp, da går vi i stedet for å løpe. Og så flirer og fjaser vi. Neste tur er ved Gressholman. Da skal ha vi også ha tid til å ta bilder. For oss er det ikke om å gjøre å komme først i mål, sier Skjalmar.

– Løper dere sakte nok nå?

– Ja, klart vi gjør. Målsettingen er å danne baktroppen i Harstadkarusellen, sier Skjalmar leende.

Samarbeid

Daglig leder Kjell Søreide i bedriftsidretten i Harstad tror lavterskelgrupper som skilpaddegjengen og Team 68’47 har stor betydning for den økte løpsinteressen.

– Karusellen får flere deltakere fordi blant andre Team 68’47 har god rekruttering. Bedriftsidretten og teamet har et nært og godt samarbeid, og Geir Johansen fra 68’47 er med i løpsutvalget vårt, sier Søreide.

– Vi vet at mange løper, fortsatt gjør mange dette alene, men forhåpentlig vil flere oppdage at det er kjekkere å løpe flere sammen, sier Søreide.

INITIATIVTAKER: Linda Skjalmar var initiativtaker til den såkalte skilpaddegruppa, som nå blir en del av Team 68’47. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
daglig leder: Kjell Søreide i bedriftsidretten i Harstad. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø