Ti minutter var spilt av andre omgang da Emmanuel Nii Ashitey Amarh havnet i munnhuggeri med tilskuere, som hadde tatt plass ved gjerdet mellom innbytterbenkene. Harstad Tidendes reporter sto en meter fra der hendelsen fant sted. Moss-spilleren ropte etter hvert en ufin kommentar med anmodning om at tilskueren burde utføre en seksuell handling. En tilskuer svarte med å fortelle hvor han mente spilleren hører hjemme, og kommentaren ble fulgt opp av apelyder i fire-fem sekunder.

Les også: Ber forbundet om råd i rasismesaken

Da ble Amarh virkelig forbannet. Situasjonen ble roet ned da HIL-kaptein Simon Johansen resolutt ba vaktene om å fjerne tilskueren.

– Det der hørte jeg. Få han bort. Han skal ikke være her lenger, ropte og gestikulerte en opprørt Johansen.

Etter kampen sa Johansen følgende:

– Det spiller ingen rolle hva som skjedde i forkant. Vi skal ikke ha rasistiske tilrop på HIL-kamper. Slikt har jeg heldigvis aldri vært vitne til før. Jeg mener vedkommende bør utestenges, i alle fall resten av sesongen, sier kapteinen.

– Nulltoleranse

HILs styreleder Hugo Kjelseth var speaker i kampen og fikk ikke med seg hva som skjedde.

– Jeg må skaffe mer informasjon om hendelsen. Uansett hva som er sagt av spilleren, kan ikke reaksjoner som apelyder forsvarer. Der er det nulltoleranse, og vi vil gå videre med saken, sier Kjelseth, og sier det ligger an til utestenging.

HILs vakter geleidet personen bort, og klubbledelsen vil prøve å få kontakt med tilskueren. Representanter i HIL vet hvem personen er.

Moss-trener Arne Erlandsen truet med å ta sitt lag av banen, men gemyttene roet seg først og fremst på grunn av Simon Johansens raske reaksjon. Også dommeren samlet en trener fra vært av lagene for å dempe temperaturen før kampen ble igangsatt igjen.

Roser HIL

Emmanuel Nii Ashitey Amarh og HILs kaptein tok hverandre i hånden og snakket sammen umiddelbart etter kampslutt, og Simon Johansen beklaget overfor motspilleren.

– Det er ikke akseptablet når min hudfarge blir blandet inn. Aperop mot meg er rasisme, sier Amarh.

Han erkjenner at han bidro til munnhuggeriet i forkant.

– Det ble slengt en del dritt verbalt. Noen tilskuere sa stygge ting, og jeg svarte med en stygg kommentar.

Moss-spilleren roser HILs kaptein, ledere og vakter, og vil ikke forfølge saken ettersom HIL tar affære.

– De håndterte situasjonen raskt og fint, og jeg kan legge dette bak meg, sier Amarh.

– HIL var for øvrig et hardtkjempende og godt lag. Står de på like mye senere i sesongen som i denne kampen, kommer de til å hevde seg bra.