Ballstad, Grovfjord, Medkila, Morild, Skånland og Leknes protesterer mot Hålogaland fotballkrets’ godkjenning av laget Stålbrott/Sortland 2 i 4.-divisjon i 2017.

En betent sak er oppstått i forbindelse med terminlistemøtet 1. februar. Der kom fram at det skal tas hensyn til Sortlands kamper i 3.-divisjon ved datofesting av Stålbrotts kamper, som dermed kan flyttes ut av helger. På et innledende møte var det en forståelse for at 4.-divisjonskamper skal spilles lørdager.

Ikke kvalifisert?

Over halvparten av klubbene i divisjonen aksepterer ikke endringen, ifølge dokumentasjon Harstad Tidende har sett. Påstanden er at flere av klubbene har fått et dårligere kampoppsett som følge av hensynet til Sortlands a-lag. Det skal både ha ført til et tett kampprogram for enkelte, mens noen av klubbene vil ikke kunne stille med sine antatt beste spillere mot samarbeidslaget Stålbrott/Sortland 2 ettersom kampene er lagt til ukedager i stedet for helger. På dette nivået har flere klubber spillere boende andre steder, ofte studenter, som pendler hjem i helgene.

Et poeng som trekkes fram i protesten er at Sortland 2 i fjor spilte i 5.-divisjon og ble nummer to. Laget er dermed ikke kvalifisert for 4.-divisjon. Likevel er laget flyttet opp gjennom et vedtak i fotballkretsens arbeidsutvalg. Når det i tillegg skal tas hensyn til Sortlands 3.-divisjonslag, underforstått at Stålbrott blir et andrelag for Sortland, er begeret fullt for seks av konkurrentene.

Kan ikke gjenåpnes

Fotballkretsens avtroppende styreleder Finn-Magne Simonsen, som går av på kretstinget lørdag, var med på behandlingen og vedtaket i kretsens arbeidsutvalg. Han erkjenner at beslutningen er tatt på sviktende grunnlag, og trolig også er feil, ifølge en skriftlig uttalelse Harstad Tidende har fått tilgang til. Dette bekrefter han også i et intervju (se egen sak).

Simonsen skulle gjerne tatt opp saken til ny behandling. I henhold til fotballforbundets lovverk kan ikke kretsen gjøre dette – verken som følge av egne vurderinger eller etter protestene fra de seks klubbene. Disse klubbene krever alle, fremsatt skriftlig, at klubber som ønsker nytt oppsett for sine kamper mot Stålbrott må få det.

Saken havner derfor på bordet til ankeutvalget sentralt i Norges Fotballforbund. Harstad 2 støtter at saken må prøves i forbundet, men har ikke skrevet under protesten.

De øvrige klubbene med 4.-divisjonslag, Høken, Landsås, Lofoten og Melbo, er ikke innblandet i ankesaken. Melbo var Stålbrotts samarbeidsklubb i fjor i 4.-divisjon.

– Må bistå Stålbrott

Grovfjord er en av fire lokale klubber som har protestert på vedtaket i fotballkretsen, og som krever at klubber må få endret kampoppsettet for oppgjørene mot Stålbrott/Sortland 2.

– Kretsen må bistå Stålbrott med å finne løsninger slik at Stålbrott kan gjennomføre kampene i 4.-divisjon uten hensyn til Sortlands lag i 3.-divisjon og uten bruk av spillere knyttet til det laget, sier Jan Arne Haugland, som har fått fullmakt av Grovfjords styreleder Per Sandengen til å håndtere saken på vegne av klubben.

Det er Sandengen som har underskrevet protestbrevet.

Harstad IL stiller med sitt 2.-lag i 4.-divisjon. Klubben slutter seg til flertallet, bekrefter sportslig leder Dag-Jøran Olsen.

– Vi har ikke skrevet under på en formell protest, men vi synes det er greit at saken oversendes Norges Fotballforbund for behandling. Da får vi også sjekket lovligheten av kretsens vedtak. I likhet med flertallet ser vi at mange lag rammes hardt av at kamper flyttes ut av helger. HIL 2 er i samme situasjon, men vi står ikke på et krav om at alle våre kamper skal spilles for eksempel mandager av hensyn til a-laget i 3.-divisjon, sier Olsen.