15-åringen Marlene Farstad Grøttem fra Tjeldsund Kickboxing Klubb kjemper om å vinne idrettsprisen, som kandidat 2 i finaleheatet.

– Jeg er ung og har oppnådd mye. Å bli nominert til idrettsprisen er toppen, ja, rett og slett veldig stort, sier Farstad Grøttem.

Sterke prestasjoner

Siden hun begynte å konkurrere, har både utøveren selv og trenerne hennes sett et potensial utenom det vanlige. Nasjonalt kom resultatene tidlig. En foreløpig topp er nådd i løpet av året.

Hun har vunnet internasjonalt, og landslagsledelsen tok henne med til europamesterskapet i sommer. Der røk hun ut etter en feilaktig dommeravgjørelse i en kamp hun ledet klart. Nasjonalt sparket og slo hun seg fram til å bli norgesmester i lettkontakt. Farstad Grøttem vant også norgescupen sammenlagt i pointfight. Som om ikke det var nok: Hun ble den yngste i Norge noensinne som har tatt fullkontaktmerket og kan konkurrere i ringen. Det skjedde da hun fortsatt var bare 14 år. Nedre grense for å gå i ringen er normalt 18 år, og Farstad Grøttem ble dermed banebrytende for andre ungdommer.

Da norgescupen ble innledet i høst, fikk hun en engangsdispensasjon for å konkurrere mot seniorene selv om hun fortsatt tilhører ungdomsklassen. Farstad Grøttem hoppet over juniorklassen, og tok bronse og gull i det første norgescupstevnet sammen med voksne. Da sa forbundet like godt ja til å la henne konkurrere mot seniorer ut sesongen - også i NM.

15-åringen har appetitt på mer edelt metall.

– Denne vinteren skal jeg prøve å få så mange fullkontatkamper i ringen som mulig. Formtoppen skal komme først i juni neste år til det internasjonale stevnet Best Fighter i Italia. Målsettingen er å bli tatt ut til verdensmesterskapet for junior neste høst, sier Farstad Grøttem.

Ungjenta vet hva som må til for å lykkes.

– Det handler om trening, trening og atter masse trening - og gjøre ting riktig. Da vil jeg oppnå målene.

Hun frykter ikke at suksessen skal gjøre henne mett.

– Faktisk gjør den meg motivert til å utvikle meg for å bli enda bedre. Samtidig ser jeg at de som er best nasjonalt nå, begynte med kickboksing da de var 14-15 år. Jeg er i samme alder, og har allerede oppnådd mye.

Flytter

Det langsiktige målet røpet hun tidligere i år da hun fikk landslagsdebuten.

– Jeg jobber for å bli verdensmester i løpet av karrieren. Jeg ønsker å bli like god som Thea Therese Næss, som flere ganger har vunnet VM. Hun er til stor inspirasjon. Da jeg var på samling før EM, fikk jeg god kontakt med henne og andre erfarne landslagsutøvere. De har gitt meg mange gode råd, sier Farstad Grøttem.

Hun tenker ikke utelukkende på morgendagen. Skoleeleven i 10.-klasse har lagt planer for mange år fram i tid - både i ringen og utenfor idretten.

– Neste høst flytter jeg til Oslo for å ta kickboksing på Wang toppidrett. Deretter, hvis jeg er skolelei, skal jeg gå på på folkehøgskolen i Stavern hvor de har kickboksinglinje. Målet er å bli lege. Jeg har et annet forbilde, Andreas Lødrup, som ble verdensmester samtidig som han tok medisinstudiet. Han viste at kombinasjonen er mulig, og da skal jeg få det til ved å leve et strukturert liv. Mange av de beste utøverne har denne evnen, og derfor lykkes de både i idrett og på skole.

– Plan b, om medisinstudiet er for krevende, er å utdanne meg til å bli fysioterapeut. Det handler om å være strukturet og ha kontroll på livet, tilføyer hun raskt.

Spesiell klubb

Idretten er kanskje ikke den største med 3.000 medlemmer i Norge. Som nasjon er likevel Norge ranket på andreplass i verden i fullkontakt like bak Russland, som har 700.000 medlemmer. Mye av æren har Daimi Akin, som både er landslagstrener og trener i Oslo-klubben Fighter. Farstad Grøttem får mye å gjøre med trenerlegende i årene framover.

– Hvis jeg blir tatt ut til junior-VM neste høst, blir det mitt siste stevne som utøver i hjemklubben her i Tjeldsund. Deretter melder jeg overgang til Fighter, men jeg skal ikke glemme hvor jeg kommer fra. Klubben her er spesiell og betyr mye for meg. Vi er som en eneste stor familie. Så ofte som mulig vil jeg komme hjem for å trene.

Farstad Grøttem er ikke redd for at de høye ambisjonene skal føre til desto større nedturer når motgangen kommer - for den vil før eller siden møte henne. Allerede har hun kjent litt på hvor brutal idretten kan være.

– Da jeg begynte å blø neseblod i EM, og dommeren stoppet kampen uten å gå oss sjansen til å stoppe blodet, fikk jeg en skikkelig nedtur. Jeg var slapp, dårlig mentalt og trente ikke godt etter mesterskapet. Nå begynner jeg å komme tilbake til normalt gjenge.

– Faktisk var det nyttig å få denne erfaringen. Og det var jo bedre at det skjer nå enn om det skulle skje i en stor tittelkamp i mitt siste år som kickbokser. Jeg starter heller med å bli slått ut av EM for heller å komme tilbake og vinne senere, sier Farstad Grøttem.