Kristensen Fossbakk tok sin tredje internasjonale tittel da hun vant EM på Island fredag ettermiddag.

Styrkeløfteren fra Harstad måtte få opp åpningsvekta på 147,5 kilo i benkpress for å få gullmedaljen med hjem. Det måtte to forsøk til, selv om vekta var 2,5 kilo under hennes egen norgesrekord.

Ønsket test

Kristensen Fossbakk fikk medaljen og hørte nasjonalsangen før hun umiddelbart ble hentet for dopingkontroll. Dermed ble det verken tid til intervjuer eller fotografering.

Via Messenger fikk Harstad Tidende noen kommentarer sent fredag kveld - da hadde hun ventet i nærmere fem timer uten å få ut en eneste dråpe.

– Det er en glede å bli plukket ut. Jeg er tilhenger av dopingkontroller. Det skulle bare vært litt lettere å tisse på kommando, skriver Kristensen Fossbakk.

Hun har vunnet både verdensmesterskap, nordisk mesterskap og norgesmesterskap tidligere, men måtte til Island for å møte en dopingkontrollør.

– Jeg har hatt et ønske om å bli testet både for å vise seriøsitet i idretten og med treningen, samt for å vise at det er mulig å oppnå medaljer uten bruk av snarveier, melder hun.

Stresset

Dopingkontrollen tok tid. Heller ikke konkurransen gikk på skinner. 22-åringen stresset på det første løftet og feilet. Hun kjente at kroppen ikke var klar for målsettingen om 160 kilo, og valgte å gå for en liten rekordheving. Da gullet var sikret, kunne hun legge lista på ny personlig bestenotering - som også ville bli norgesrekord for junior i +84-kilosklassen. Kristensen Fossbakk nøyde seg med 152,5 kilo i sitt tredje og siste forsøk.

– På oppvarmingen kjente jeg at overskuddet ikke var overbevisende til stede. Derfor droppet jeg 160 kilo, sier hun.

Utfordrer seg selv

Motstanderne uteble også denne gang. Det plager ikke EM-vinneren.

– Det er kjipt at de ikke stiller, men det begynner å bli en tilværelse jeg er vant til. I stredet utfordrer jeg meg mentalt til å overgå egne prestasjoner.

Det betyr rekorder. Hun har fire norgesrekorder, og gleder seg over å være både verdensmester og europamester.

– Jeg har hele tiden trodd at jeg skulle vinne EM før VM. Slik ble det ikke for meg, så det var vel bedre sent enn aldri å vinne dette EM-gullet, sier hun.

MEDALJE: Kine Helene Kristensen Fossbakk med EM-gullet. Bildet er tatt av vinneren selv mens hun i timesvis ventet på å få presset ut noen dråper til glede for dopingkontrollørene. Foto: Privat