Med over 400 deltakere hvert år, er det populære skirennet et av de mest besøkte i Troms, mye på grunn av en hardtarbeidende familie bestående av mange ildsjeler.

Det startet for 30 år siden da Jarle Nygård mente at Spanstind Rundt ville samle mange deltakere, og samtidig markedsføre både Lavangen og Lavangen IF på en god måte. I dag er han på sidelinjen, for det er hans sønner og barnebarn som arbeider med den populære skifesten.

Allerede som seksåring fikk Sandra Nygård Borch arbeidsoppgaver fra rennkomiteen. Den gang var det riktignok bare å dele ut saft til slitne skiløpere som hadde gått løypa på 21 kilometer, men i dag er det mer avanserte arbeidsoppgaver i sekretariatet, samt premieutdeling.

- For familien Nygård har rennet en stor betydning, men jeg tror også rennet er blitt en viktig del av påsken for både lavangsværingene og de som kommer fra andre kommuner for å delta, sier hun.

Usedvanlig gode løyper

Det er ikke bare Sandra som står på og jobber. Borch skryter mye av hennes to onkler, Svein Nygård og Kåre Nygård, som i fjor vant Lavangens kulturpris for deres arbeid. Også i år har de stått på i flere måneder med å preparere langrennsløypene, for det er nettopp de gode løypene som skiller Spanstind Rundt fra andre renn i lokalområdet.

- I forhold til andre langrennsløp er løypene mye tøffere, og det liker jeg. I tillegg er det en kvalitetsløype omringet av fine omgivelser, sier Martin Mikkelsen, fjorårets vinner av Spanstind Rundt.

Borch er skråsikker på at de gode løypene er årsaken til at de har opplevd en slik god oppslutning.

- Folk er fornøyd med løypa, og derfor kommer mange tilbake. I år er det meldt fint vær på torsdag, og derfor ligger alt an til både god stemning og kanskje deltakerrekord, forteller hun.

Lover godt

Torsdag skal spurtkanoner fra hele fylket konkurrere, og spesielt Medkila er godt representert.

- Min favoritt blant til å vinne konkurranseklassen blant herrene er Martin Mikkelsen fra Medkila, men jeg håper folk også legger merke til at min gode kollega og Harstad-politiker Noralf Leitring skal gå, smiler senterpartipolitiker Borch og innrømmer at Leitring er langt fra en av favorittene til å vinne.

Tilbake til en mer sannsynlig seierherre: Martin Mikkelsen. Han er klar til å kjempe om gullet.

- De siste årene har jeg møtt tøff konkurranse fra de andre løperne. Nå gleder jeg meg til å møte dem igjen på skjærtorsdag, sier han.