Dette ambisiøse prosjektet er en vanskelig linedans. Men likevel vil jeg prøve etter beste evne å gi en forståelse av hva som har skjedd den siste tida i en sak.

Ti edsvorne menn

I 1995 kunne man, etter flere års intens jobbing klippe snora for Harstad travpark. Da kom ti lokale ildsjeler med 100.000 kroner hver som et fundament for utviklingen av den nordnorske hovedbanen. Da ble det også nedtegnet at Harstad skulle ha den nordnorske hovedbanen. Slik har det også vært fram til i 2017, uten at det til dags dato har vært noen snakk om akkurat den saken. Harstad har meget god infrastruktur og ett av Norges beste lysanlegg. Bodø har sin lekegrind på Bestemorenga, som er oppgradert til 1.000-metersbane. Men manglende lysanlegg, stallkapasitet og logistikk gjør sitt til at dette kun er en bane som brukes fra mai til september. Fordelingen i 2017 er 23 totalisatorkjøringer i Harstad og fire i Bodø.

Nord Norge Travforbund (NNTF)

Er det høyeste politiske organet i nordnorsk travsport. Travforbundet er paraplyorganet for 14 nordnorske travlag, og har som oppgave å ivareta landsdelens sportslige hensyn og vei videre, å arbeide for samarbeid mellom travlag, og å utvikle driftsselskapet -blant flere ting, De er ett av 12 forbund som igjen samles i norsk travsports politiske hovedorgan, Det Norske Travselskap (DNT). NNTF er også eier av Totonor (se eget punkt.). NNTF består i dag av leder Steve Strøm, nestleder Anne Rasmus, styremedlem Odd Geir Olsen, styremedlem Else Bersvendsen og styremedlem Tina Lagesen. 1. vara/ungdomsrepresentant er Maren Berg Bustadmo, 2. vara heter Eirik Jæger, mens 3. vara er Ragnhild Olsen.

Totonor

Driftsselskapet i Nord-Norge, som eies av NNTF. Etablert i 1997. Har ansvaret for å drifte Harstad travpark og løpstilbudet med spill på nordnorsk jord. De eier kun Harstad travpark. Bodøs travbane har eget eierselskap, Nye Bodø travbane AS. Totonor har tre ansatte som jobber på daglig basis, daglig leder Elisabeth Storvik Ingebrigtsen, sportssjef June Wallervand Reyes og banemester Magnus Helstrøm. Før konflikten besto styret av leder Jan Arne Skår, nestleder Eivind Nydal og styremedlemmene Mariann Vebostad Trudvang, Yngve Pedersen og Marion Klette. 1. vara er Odd Geir Olsen, mens 2. vara er Eirik Jæger.

Konflikten

Det ligger et historisk bakteppe her. Tautrekkingen har stått mellom de som mener at framtida hører hjemme med Harstad som tydelig nordnorsk fyrtårn, og de som vil bygge opp en større dreining i fokuset mot et sterkere Bodø-miljø. Dette har vært underlagsmatte i flere tiår. Men konflikten denne gangen dreier seg først og fremst om det politiske. Første utvikling var at NNTF kom opp med et ønske om å overføre to løpsomganger fra Harstad til Bodø tidligere i sommer. Det faktumet skapte forbannelse i Harstad. Så kom NNTFs høstkonferanse. Her skapte DNT-sjef Knut Weum hevede øyenbryn ved å tordne mot den sterke posisjonen som «gatas parlament». Dette ble oppfattet som hard kritikk mot Totonor. I etterkant av dette trakk styreleder Jan Arne Skår seg som styreleder i Totonor. På det påfølgende styremøtet i NNTF sist torsdag ble det stemt og vedtatt mistillit mot Totonor-nestleder Eivind Nydal og styremedlemmene Marianne Vebostad Trudvang og Yngve Pedersen. De svarte med å trekke seg fra styret noen dager senere. Samtidig har interne forhold i NNTF blitt satt under lupen. NNTF-trekløveret Anne Rasmus, Tina Lagesen og Maren Berg Bustadmo gikk imot NNTF-styrets vedtak om å ikke kommentere konflikten. De ga et innsyn i en ukultur som viste brudd på en rekke vedtekter de siste månedene. Dette har NNTF-leder Steve Strøm i stor grad tilbakevist. Det inkluderer blant annet DNT-lederne Knut Weums og Svein Morten Buers involvering med tanke på vurdering av habilitet.

Lørdag er det ekstraordinær generalforsamling i Totonor. Den avholdes i Harstad. En sak står på agendaen. En leder, en nestleder og to nye styremedlemmer skal velges inn. Valget vil få stor betydning for veien videre i nordnorsk travsport.

Leder: Steve Strøms jobb som styreleder i NNTF er omdiskutert. Mens de fleste imot Strøm er nord for Vestfjorden, har han bred støtte i Sortland, Lofoten, Salten og på Helgeland. Arkivfoto: Øyvind Askevold Kaarbø Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
Gjenværende: Marion Klette er eneste gjenværende styremedlem i Totonor. Hun får forhåpentlig selskap etter lørdagens ekstraordinære generalforsamling i Harstad. Arkivfoto: Odd Leif Andreassen Foto: Odd Leif Andreassen