Lenge har det vært stille, men nå er alt i boks. Fotballprosjektet blir en realitet – i en litt annen form enn først beskrevet da ”Toppfotball i Harstad og Hålogaland” ble presentert 31. oktober i fjor.

Alle er med

Den gang var konklusjonen at regionen skal samle seg om en overbyggingsklubb, som skal ta steget til 1.-divisjon for menn og senere eliteserien.

- Vi lar toppfokuset bero litt for å unngå unødvendig støy og uro, og ser på denne delen i et lengre perspektiv. På denne måten får vi klubber fra hele regionen til å involvere seg i et arbeid som kan munne ut i toppfotball, sier Christensen.

Et sterkt signal om samarbeidsviljen kunne man se av deltakelsen på pressekonferansen, som startet klokka 13.00 tirsdag. FK Mjølner representerte Ofoten, Grovfjord IL representerte småklubbene, Medkila IL representerte Sør-Troms og Sortland IL representerte Vesterålen da Christensen la fram planene på Scandic Harstad. Representanter fra Lofoten måtte melde forfall grunnet ferie.

Kunnskap og kompetanse

I en ettårsperiode skal ”Fotballprosjekt i Hålogland” ha to arbeidsområder. Del 1 består av aktiviteter hvis mål er å øke kunnskap om barn- og ungdomsfotball, blant annet gjennom utdanning av trenere. Del 2 er en bred diskusjon om struktur på seniorfotball og hvordan klubbene i kretsen ønsker at den skal organiseres de neste 5-10 årene. Ledere skal møtes. Utdanning skal finne sted. Ressurspersoner med nasjonal og internasjonal erfaring skal bringes inn og dele av sin kunnskap. Hålogaland Fotballkrets blir en sentral støttespiller, og fotballkongressen i Narvik i januar vil bli et viktig samlingspunkt.

- Ingenting er ferdig diskutert. Prosjektet er å bringe folk sammen, med kunnskap og kompetanse som stikkord. Det gir oss en mulighet til å diskutere overordnede og store ting, og en mulighet til å se på den enkelte region og enkelte klubb i Hålogaland Fotballkrets, sier Christensen.

- Unik mulighet

15. august starter planlegging og gjennomføring i samarbeid med involverte. Prosjektet skal for alvor være i gang ved sesongslutt i slutten av september eller begynnelsen av oktober.

- Prosjektet vil gå til og med august neste år. Arbeidet skal gjøres grundig. Alle parter må få si sin mening, og bli hørt.

- Visjonære sponsorer gir fotballen en unik mulighet til å diskutere og forme egen framtid gjennom dette året. En del er å se på muligheten for å få et lag på allnorsk nivå. Skulle vi om så bare klare å utdanne trenere gjennom året, har vi i alle fall lyktes på den måten, sier Christensen.

Han understreker samtidig betydningen av å holde stand.

- For å få til et topplag må vi besvare to spørsmål: Skal vi fortsette som før og stå på stedet hvil? Ønsker vi å vurdere andre muligheter enn de som ligger der i dag?

- Samtidig kan vi ikke la kua dø mens gresset gror. Barn- og ungdomsfotballen er en kjempeviktig del, men vi må få på plass en bærekraftig struktur på seniornivå for menn. På kvinnesiden er mye av veien ryddet. Medkila er den store, men vi må også se på hva Medkila kan gjøre enda mer for å stimulere miljøene rundt seg, og hva småklubbene kan gjøre for at Medkila skal være i norgestoppen, sier Christensen.