- Man kommer alltid langt ved å tenke positivt.

Sletta gress har alltid vært et sted som motstanderne har fryktet. Ikke nok med at det blir stadig sjeldnere å spille sine kamper på ei krevende gressmatte. Det er også vært et sted hvor publikum ofte har vært en viktig tolvte mann å ha med seg for oransjetrøyene.

Tradisjonelt sett er det her de sørger for å hente de nødvendige poengene for å plassere seg trygt på midten av 4.-divisjonen. For i bygda der fotballstoltheten står sterkt kommer ofte synspunktene rett fra levra fra et tallrikt fotballpublikum.

Søndag var likevel de færreste forutsetninger til stede for at dette skulle skje. Selv om de var serieledere er kanskje ikke Ballstad laget som drar flest tilskuere til Sletta. I tillegg var det pinsehelg, hvor mange så sitt snitt til ei langhelg borte. Og når 15 av de 40 publikummerne også benyttet anledningen til å kjøre inn på området og se kampen gjennom bilvinduet, så skulle man jo også tro at det var begrenset hva de resterende 25 kunne skape av liv og røre.

Vel – så feil ka man altså ta.

For dagens kamp starter smått bekymringsverdig for grovfjordingene. Før halvtimen er spilt ligger hjemmelaget under 0-2 mot lofotlaget i flytsonen. Men fra tribunen fyller en sterk stemme lydbildet.

- Dere er ikke helt på stasjonen i dag. Det var dere i går mot Landsås! Kom igjen nå! Heia Grovfjord!

Det er den engasjerte stemmen til Liv-Torunn Sjøvoll Christensen Strøm. Hun er søstera til meritterte fotballbrødrene Roar og Agnar Christensen. Og hun er en ihuga Grovfjord-patriot. Det har hun vært lenge. Fra sittetribunen på oversida av Sletta driver hun laget i sitt hjerte framover. De har hun fulgt stort sett hele livet. Og engasjementet henne kan både sees og ikke minst høres.

- Kom igjen nå, først på ballen, Grovfjord! Der ja! Kjempebra Grovfjord!

Hun innrømmer lett at Grovfjord engasjerer henne. For når jeg planter bakenden min på stokken som utgjør sittetribunens rad åtte sammen med henne, har hun oppskriften for hvordan bygdas krigere skal ledes tilbake i kampen.

- Positivitet er alfa og omega. Bare man får spillerne til å tenke positivt, så kan ting snu seg på et svisj, mener Liv-Torunn. Så er det igjen klar for ny beskjed med høy decibelverdi:

- Kjempeflott gutter! Nå må vi visualisere ballen i målet!

I siste minutt før pause virker det som om tantebarn og midtstopper Stian Christensen har fått med seg budskapet fra tribunen. Han dunket et frispark utagbart rett i nota. 1-2. Og på tribunen klappes det hemningsløst.

Etter sidebytte har kampen plutselig forandret karakter. Hjemmelaget er plutselig på hugget og jakter utligning. Stemningen på tribunen er upåklagelig.

- Hva tror du Thomas om man klarer å få et mål nå?, kommer det fra Liv-Torunn adressert til midtbaneveteran Thomas Haugland, før hun følger opp:

- Smil, gutter, smil.

Plutselig klarer Erling Eriksen å rive seg løs og stormer inn i 16-meteren. Fra litt spiss vinkel setter han ballen kaldt i lengste hjørne. Han jubler hemningsløst. Og stemningen på tribunen er upåklagelig.

- Kjempeflott gutter. Rålekkert spill!

Etter scoringen fortsetter Grovfjords menn presset. De kontrollerer banespillet, og jakter seieren mot ubeseirede gjester. Sjanse på sjanse produseres. Tilropene øker i styrke og antall.

Så skjer det.

Mot spillets gang har Ballstad en sjelden dødball på Grovfjords halvdel. Mellom to stoppere sniker Kristoffer Karlsen seg mellom de to, og får headet inn gjestenes tredje mål med fire minutter igjen på klokka.

Da skjer det noe sjeldent. Det blir fem sekunders stillhet i Grovfjord-leiren. Så er Liv-Torunn klar igjen.

- Men dette fikser vi, Grovfjord! Dette snur vi!

Hjemmelagets Mads Tollefsen og Markus Hoff Svendsen er begge nær ved å gi grovfjordingene det som hadde vært ei fortjent utligning. Men det blir med forsøkene. Når dommer Petter Minge blåser av kampen er det Ballstad som kan juble for sin sjette strake seier.

- Men guttene gjorde en god kamp, og var flinke. Sånn er det, sier Liv-Torunn oppsummerede.

- Hvor mye betyr dette laget for bygda?

- At Grovfjord har et a-lag betyr veldig mye for bygda. Så er det også kjempeviktig at våre unge fotballspillere har seniorspillere å se opp til. Derfor er det viktig for oss å opprettholde et a-lag. Dette laget er vi stolte av, sier Liv-Torunn avsluttende.

Erling Eriksen jubler hemningsløst for sitt bidrag etter å ha utlignet til 2-2 for Grovfjord på Sletta. Fire minutter før slutt snøt gjestene fra Ballstad vertene for poengene i sin andre hjemmekamp på Sletta gress. Foto: Ivar Hjelvik