Det sier blant annet smørekongen Ove Aunli. Han mener at det er flere grunner til at det kan bli en vanskelig jobb å få ordnet perfekte ski.

- Det er for så vidt mange høydemeter i løypa. Det gjør sitt til at det kan være vått nede i løypa og tørt oppe i høyden. Så er det jo også en faktor med det varierende været. Plutselig har man gløtt av sol, så snør det og plutselig skyer det over. Slikt varierende vær skaper hodebry. Da gjelder det å være på hugget for oss smørere, sier Aunli, som understreker at han har funnet et godt alternativ for Strindheims løpere.

- Hvor mange titler endte du opp med i din aktive karriere?

- Det vet jeg faktisk ikke. Jeg og kona hadde vel 16 OL- og VM-gull til sammen. Men jeg tok bare ett NM-gull. Da NM gikk var jeg stort sett fast sjuk, sier Aunli.

Dyrhaugs hjelper

Over i boden til Team Nord-Trøndelag er Ole Dyrhaug i full gang med å smøre årets ski til løpere som befinner seg i favorittsjiktet under søndagens løp. Det dreier seg blant annet om gårsdagens vinner, Kathrine Harsem, Eldar Rønning, Mathias Rundgren, Emil Iversen og til sønn og landslagsløper Niklas Dyrhaug. Mens han effektivt smører ski har han følgende melding på hva deres team tror fungerer i dagens løyper.

- Vi går for klister i dag, sier den erfarne smøreren.

Turrennskongen

Hos nordnorske Team SNN er det tydelig at opplysninger om hva som er under skiene skal hemmeligholdes. Men turrennskongen Arnulf Bekkevoll presiserer at de har kontroll på situasjonen.

- Testene våre er gode. Dette er jo typisk turrennsvær, så da tror vi at vi har løsningen. Men mange kan potensielt få trøbbel i dag, sier Bekkevoll.

I dag har teamet 8-9 løpere på sin smøreliste. Blant dem er Medkila Skilags Simon Gundersen og Lødingen-jenta Anette Kjelbergvik. Og sistnevnte er rolig foran sin 30 kilometer.

- Jeg tror at smøreteamet mitt kan sine ting. Testene tidligere i dag var gode, sier løperen som representerer Kvaløysletta Skilag.

Arnulf Bekkevoll. Foto: Ivar Hjelvik
Ole Dyrhaug. Foto: Ivar Hjelvik