harstad: Heidi Weng har meldt sin ankomst og finnes allerede på lista over påmeldte løpere til norgesmesterskapet del to, som finner sted i Harstad fra torsdag 26. mars. Wengs familie bekrefter at stafettgullvinneren fra Falun og fjorårets bronsemedaljør på 15-kilometeren i Sotsji-OL tar turen nordover.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har lagt inn i sin kalender at hun stiller. Hun vant stafettgull og tok sølv individuelt i VM.

Frist om to uker

Påmeldingslista inneholder foreløpig ikke navnet til VM-kongen, Petter Northug, men trønderen har varslet deltakelse - og har mer enn antydet at han ønsker å gjøre et stunt knyttet til fengselsdommen han skal sone senere i år. Med eller uten skidress sydd som fangedrakt, vil Northug med sine fire gull i Falun bli den største profilen i NM-traseene.

Foreløpig er Eldar Rønning det mest kjente navnet på herresiden av registrerte påmeldte. Rønning har seks VM-medaljer, fire gull, ett sølv og én bronse, men fikk ikke plass i troppen til Falun og sto over et VM for første gang siden 2003.

Påmeldingsfristen er først torsdag om to uker - ei uke før mesterskapet innledes med lagsprint. Sportssjef for langrennslandslaget, Åge Skinstad, har god tro på at alle de beste løperne stiller på startstreken, særlig under tremila for kvinner og femmila for menn lørdag.

Høythengende

– Alle løperne setter en deltakelse i NM høyt. Så fremt de er friske, vil de stille til start. Det ligger mye prestisje å vinne ei tre- eller femmil, og spesielt i år da det for første gang siden 2005 er individuell start, henger en seier ekstra høyt, sier Skinstad, og begrunner hvorfor han tror Petter Northug vil prioritere ei langhelg i Harstad.

– Femmila er for eksempel en distanse Petter Northug aldri har vunnet - uten fellesstart - da han kun var 18 år sist gang individuell start sto på programmet, sier Skinstad.

Northug har fem individuelle NM-gull fra tidligere, og fikk kongepokalen for femmilsseieren i fellesstart i 2011, samt tre stafettgull og ett gull i lagsprint.

Skinstad mener det er flere grunner til at Northug og andre verdenstopper blant kvinner og menn vil satse på distanseseierne i Kilbotn.

– Jeg vet også at de aller fleste løperne syntes det er mest stas å gå den lengste distansen med individuell start, da det ses på som den ultimate prøven å vinne på denne måten, sier landslagssjefen.

Gjensyn

Rennleder Rune Tøllefsen er ikke i tvil om at det vil bety mye for NM i Harstad at Petter Northug og andre storkanoner blir å finne på start. Han er forsiktig optimist, og avventer i to uker til før han tør slippe jubelen løs.

– Min erfaring fra NM del to er at det sjelden savnes toppløpere på herresiden. Blant jentene har vi sett at for eksempel Marit Bjørgen og Therese Johaug har stått over. Jeg håper at i alle fall en av dem finner veien, sier Tøllefsen.

Han ser fram til et gjensyn med Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som sist gang var i Kilbotn i 2009. Da vant hun den ene av to distanser i norgescupen.

– Hun trivdes her sist og lovet å komme tilbake.