Denne anbefalingen framla prosjektleder Agnar Christensen torsdag ettermiddag da sluttrapporten for et forstudie ble presentert for Hålogaland fotballkrets, Sparebank1 Nord-Norge, Harstad Sparebank og de fire klubbene HIL, Landsås, Kilkam og Brage Trondenes. Medkila var ikke til stede.

Mangler tillit

Mandatet har vært å se om det er muligheter for ei felles satsing innen Hålogaland fotballkrets.

Konklusjonen er klar: – Ja, det er vilje til å satse både innen næringslivet og innen idretten, sier Agnar Christensen.

Anbefalingen er at det startes et prosjekt, som har som formål å danne en ny overbyggingsklubb bestående av ett førstelag og ett andrelag. Tilbakemeldingene fra næringslivet og idretten er at dette må skje gjennom en felles toppklubb.

– Ingen av de eksisterende klubbene har den nødvendige tilliten i dag. All min erfaring tilsier at dagens klubber er sjanseløse på å lykkes. Fotballen og samfunnet er ikke det samme som for 15, 20 eller 30 år siden. Alene er vi sjanseløse, sier prosjektlederen.

Det er bare å vise til gjennomsnittsbudsjettet for klubbene i 1.-divisjon. 19,8 millioner kroner forteller et tydelig språk om at regionen må kakke seg på lag.

Christensen anbefaler en modell hvor toppklubben er alles eie, og det er overordnet og viktig at ingen idrettslag skal legges ned eller slås sammen. En ny klubb skal være drevet av profesjonelle. Den skal sørge for at man på denne måten sikrer at talentene får en mulighet til å utvikle seg i egen region.

Ifølge sluttrapporten er klubbene i Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms veldig positive. I Ofoten er tilbakemeldingen at planene er spenstige, men at tiden kanskje ikke er moden. Lokaliseringen må også ses nærmere på, mener FK Mjølner, ifølge rapporten.

Gunstig i Harstad

Christensen er tydelig på at en overbyggingsklubb bør ligge i Harstad.

– Byen ligger sentralt plassert i Hålogaland og har nødvendig infrastruktur. Med én times kjøring til Narvik når Hålogalandsbrua er åpnet, og to timers kjøring til Svolvær når E10-prosjektet er på plass, er beliggenheten optimal.

– Heggen videregående skole og Kvæfjord videregående skole har toppfotballtilbud, som betyr at vi kan øke mengden med kvalitetstrening og samtidig jobbe mentalt med ungdommen.

– Høgskolen i Harstad, gjennom det siste styrevedtaket, står foran en spennende utvikling med tanke på samarbeid med universitetet i Tromsø.

– Blåbyhallen på Sortland ligger nært. Det er viktig med tanke på treningskamper vinterstid mot nasjonale motstandere.

Perfekt tidspunkt

Nå-situasjonen for fotball for menn i Hålogaland bærer bud om at noe må skje raskt. Frafallet i ungdomsfotballen er stort samtidig som kretsen har - sett ut fra folketall - et av Norges høyeste antall unger som begynner å spille fotball. På seniorsiden rykket Lofotens flaggskip ned fra 3.-divisjon i høst. Sortland berget seg så vidt, og Melbo rykket opp til 3.-divisjon. HIL berget plassen i 2.-divisjon, men har få seniorspillere. Mjølner rykker opp til HILs divisjon, men mister sponsorer.

– Med den farten vi har på avvikling av spillere i regionen, har vi ikke så lang tid på oss. Kanskje kan vi vente i fem-seks år med et felles prosjekt. Jeg tror det er farlig; da blir veien tilbake mot toppen vanskelig. Tidspunktet er perfekt. Nå må vi kjenne vår besøkelsestid, sier Christensen, og illustrerer med et kinesisk ordtak:

– Det beste tidspunktet å plante et tre på, er for tjue år siden. Det nest beste er i dag.

– Nå skal rapporten modnes litt, så må idretten bestemme. Det er fullt mulig å få reist et prosjekt på beina raskt, og få det til å fungere fra første dag. Stemningen og positiviteten i distriktet og næringslivet understreker at tiden er moden, sier prosjektlederen.

Les mer i Harstad Tidendes eAvis eller papirutgave fredag