Det mener Agnar Christensen, som er prosjektleder for en forstudie. Den skal kartlegge muligheten for et felles satsingslag for hele fotballkretsen.

Team Hålogaland, bestående av spillere fra Harstad, Vesterålen og Lofoten, deltok i helga i en nasjonal turnering på Hamar – HamKam Talent Cup – og vant i konkurranse med eliteklubber som Viking og Lillestrøm. Team Hålogaland slo Viking 3-1 i finalen.

– På vegne av hele regionen, er det bare å gratulere med strålende innsats, sier Christensen.

– Turneringsseieren er et perfekt eksempel på at vi kan slå de største når vi samler oss. Vi må slå oss på lag for å gi de beste et ekstratilbud. Jeg snakket med guttene og en leder fra Sortland da gjengen var på retur søndag. De sier: Alene er vi sjanseløse. Sammen kan vi få det til, tilføyer Christensen.

– Søkkimponert

For trener Bård Ivar Markussen har helga vært en sjokkartet opplevelse.

– Jeg hadde aldri forventet turneringsseier. Men jeg har hatt 11 sjefer på banen. Mot god motstand leverer vi 18-4 i målforskjell på seks kamper. Det beviser bare at vi kan få til noe i regionen. Men vi må våkne. Vi må lage en god nok treningshverdag, slik at spillere som vil bli gode faktisk får muligheten til det. Klubbene må i større grad legge til side egne ambisjoner og jobbe hardere for de unge og håpefulle spillerne som utgjør framtida.

Han legger vekt på at Team Hålogaland-spillerne har banet vei.

– Dette er en inngangsbillett for oss. Vi har klart å hevde oss i samlingen av Norges beste guttelag. Effekten av seieren er at det vil komme flere spennende turneringsinvitasjoner til høythengenede nasjonale turneringer. Det er en av grunnene til at vår prestasjon blir en døråpner til turneringsspill mot god nasjonal motstand i tida framover, sier Markussen.

Avsluttende rapport

Hålogaland fotballkrets er oppdragsgiver for forstudien, som finansieres av to banker i Harstad. Arbeidet til Christensen skal avsluttes med en rapport. Den skal presenteres mot slutten av oktober. Målet er å skape et fundament for et toppfotballag for menn i tillegg til Medkilas kvinnelag i Toppserien. Sistnevnte har tatt en regional posisjon, og de beste talentene fra Ofoten, Vesterålen og Lofoten har over tid søkt seg hit når de står på trappa for seniorfotball.

Christensen understreker at målet ikke er å lage en toppklubb for toppfotballens del.

– Vi må huske at 99,6 prosent av de som spiller fotball kommer aldri til å leve av det. Derimot skal lokalfotballen styrkes med ei toppsatsing. Vi skal løfte bort noe som tar livet av småklubbene, og sørge for at idrettslagene pløyer inn pengene de henter inn på kontingenter og dugnader nedover i rekkene i stedet for til et a-lag. Det aller viktigste er å ha levedyktige klubber, som tar seg av bredde og barne- og ungdomsutvikling – altså å skape flotte og bærekraftige nærmiljø.

Prosjektlederen tror dette er mulig uten å miste bypatriotisme og egen identitet.

– Vi må likevel i langt større grad tenke region. I altfor lang tid har vi sendt råmaterialet bort i stedet for å sørge for utnyttelse og verdiskapning hos oss, sier Christensen.

FAKTA

Følgende spillere deltok

Brage Trondenes: Knut Jørgen Evensen, Iver Ursin, Sigurd Heide, Gabriel Andersen og Håkon Rinaldo

Medkila: Andreas Strøm Hansen

Andenes: Morgan Andersen

Morild: Trym Mauno

Melbu: Bendik Rasmussen

Sortland: Isak Svendsen, Henning Kristiansen, Alexander Johansen og Torbjørn Miklegaard

Ballstad: Sten Stensen og Vegard Berglund

Leknes: Mohammed Mohammedi

Harstad-guttene på laget er Knut Jørgen Evensen, BT98, Iver Ursin, BT98, Sigurd Heide, BT98, Gabriel Andersen, BT98, Håkon Rinaldo, BT98 og Andreas Strøm Hansen, Medkila. Foto: privat