To av Harstads idrettslag går glipp av betydelige midler. Verst er det for FK Brage/Trondenes.

Forventningene til momskompensasjon for bygging av idrettsanlegg viser seg å ha vært langt høyere enn tildelt beløp for 2014.

FK Brage/Trondenes åpnet i fjor en kunstgressbane ved Hagebyen ungdomsskole. Klubben fikk godkjent et søknadsbeløp på kompensasjon for 605.620 kroner, men fikk ikke tildelt mer enn 345.587 kroner. Tapet er på 260.033 kroner.

For IF Kilkameratene er ikke smellen like stor. Det godkjente søknadsbeløpet var 38.532 kroner for arbeid med skiløypa ved kommunens hovedanlegg for langrenn i Kilbotn. Tildelingen gir Kilkam 21.988 kroner, altså et tapt beløp på 16.544.

Strakk ikke til

Regjeringen bevilget 55,8 millioner kroner til formålet i statsbudsjettet for 2014. I de foregående årene fikk de idrettslag som søkte full tilbakebetaling av momsen. I 2014 strakk ikke det totale beløpet til, og mange idrettslag gikk på en meget overraskende smell økonomisk.

Idrettskretsene anmoder derfor Stortinget om å gjøre ei tilleggsbevilgning for 2014, samt endre ordningen til ei mer forutsigbar refusjonsordning. En resolusjon ble vedtatt på idrettkretsenes ledermøte i Drammen søndag.

Viktig ordning

”Ordningen med kompensasjon av merverdiavgift ved bygging av idrettsanlegg, den såkalte anleggsmomsen, er en viktig ordning for norsk idrett.  Når idrettslagene våre står foran store investeringsbeslutninger, er det nødvendig med forutsigbarhet for de økonomiske konsekvensene.På den bakgrunn ønsker idrettskretsledermøtet i 2014 å anmode Regjering og Storting om prioritere 50 millioner kroner om en tilleggsbevilgning ved budsjettkorrigeringene i 2014.Fra 2015 ber vi om at ordningen blir endret fra dagens uforutsigbare kompensasjonsordning til en forutsigbar refusjonsordning”, heter det i resolusjonen.

Stortinget innførte i 2010 ordningen hvor blant annet idrettslag som bygger egne nærmiljø- eller idrettsanlegg kan søke om å få kompensert betalt merverdiavgift.