– Politiet har vært tidlig inne i planleggingen, og når Forsvaret kan stille en god organisasjon i forhold til sikkerhet og vakthold, så er vi veldig trygg på at dette kommer til å gå bra. Vi ser få utfordringer rundt arrangementet, sier politioverbetjenten.

Oppfører seg bra

Det er ventet alt fra 4.000 til 15.000 mennesker til plassen ved siden av Høgskolen der lagene til Arctic Race skal presenteres, artister skal opptre og TV2 skal lage tv-sending. Antall publikum varierer alt etter hvem man spør.

– Harstadværinger og folk fra regionen vet stort sett å oppføre seg veldig bra, sier Rasmussen rolig.

Ukjent antall

Til stede på møtet var representanter for politi, brann, ambulanse, redningsselskapet og prosjektansvarlige.

– Den største utfordringen er at det vil være mange mennesker samlet her, men vi vet ikke antallet, sier næringssjef i Harstad kommune, Bjørn Akselsen.

– Så vi har gjort noen valg, blant annet at det er et alkoholfritt arrangement. Det er kanskje det viktigste i forhold til sikkerheten. Dette skal være et trygt og godt arrangement som skal passe for hele familien, sier han, og legger til at de forskjellige etatene og organisasjonene er godt vant til å samarbeide, og har god erfaring fra større arrangement som dette.

– Vi vil være på vakt i forhold til antall publikummere, og vil følge nøye med; men vi er klar over at at været spiller en viktig rolle. Men selv om det ikke skulle bli solskinn, skal det være fullt mulig å ha det hyggelig her i mange timer, sier Akselsen.

Sjøstengt

Av andre risikofaktorer han nevner er at arrangementet er sjønært, men at Redningsselskapet vil være på plass med båt og mannskaper.

– Kaipromenaden vil ellers være stengt for vanlig ferdsel fra Gammelbrygga til Ludo, sier Anders Eriksson, produsent for showet.

– Den vil bli brukt til utrykningskjøretøyer og transport i forbindelse med showet, så folk som skal inn på området, må komme fra Havnegata, som for øvrig blir stengt for biltrafikk tidlig på onsdagen, sier Jan-Erik Kristoffersen, ved Destination Harstad.

Det blir satt opp to scener på plassen. Hovedscenen blir stående på sørsiden av parkeringsplassen, slik at folk blir stående med ryggen mot Høgskolen. Hvor på plassen scenen TV2 skal bruke til sin tv-produksjon skal stå, er enda ikke avgjort.

De siste detaljene ble gjennomgått i går i forhold til sikkerheten når tusenvis av folk forventes til parkeringsplassen ved Høgskolen onsdag i neste uke, når Arctic Race ruller inn i byen med teampresentasjon og folkefest. Foto: Øivind Arvola