Det utbryter Leif Lorentzen, mens øynene fortsatt følger jubelscenene på tv-skjermen. I et hus ved Skjærveien på Trondenes var det glede over barnebarnet Håvard Holmefjord Lorentzen. Han har nettopp sikret Norges første OL-gull på 500 meter siden Finn Helgesen gjorde det samme tilbake i 1948. Holmefjord Lorentzen sørget også for å sette ny olympisk rekord på distansen med tida 34.41. Det ga OL-gull med ett fattig hundredel ned til sølvvinneren.

– Dette var helt spesielt for oss. Og det ble også et løp som tydeligvis betød så mye for så mange, sier Lorentzen.

Selv om OL-gullet var noe helt spesielt i hans øyne, gikk han ikke hen og heiste flagget til ære for barnebarnet.

– En nabo mente vi burde få opp flagget, men jeg vet ikke... Jeg syns flagget skal brukes til andre ting enn idrettskonkurranser, sier 87-åringen.

Sprint-gull

Da Holmefjord Lorentzen entret isen i Pyeongchang, hadde allerede hjemmefavoritten Min Kyu Cha overraskende gått hen og tangert den olympiske rekorden. Derfor måtte det et løp i verdensklasse til for at Holmefjord Lorentzens gull-planer skulle realiseres.

– Det var utrolig å se han gå på isen her. Så teknisk stødig og rolig, sier Lorentzen om barnebarnet.

– For to år siden kuttet han seg alvorlig i leggen. Det er stort at har han klart å komme tilbake på dette viset. At han skulle hevde seg et stykke opp på resultatlistene, var vi vel innforstått med. Men et gull er jo helt utrolig, sier Lorentzen, og blir fulgt opp av kona Sigrid:

– Vi hadde jo kanskje troen på at det kunne bli bronse, eller noe sånt. Men her er jo de beste skøyteløperne på kloden representert. En fantastisk opplevelse, sier Sigrid Lorentzen.

Telefonstorm

Hun kom nettopp inn fra entreen, hvor hustelefonen har kimet ustanselig siden barnebarnet hentet hjem OL-gullet.

– Gratulasjonene har ikke latt vente på seg. Her er det tydelig at dette løpet har betydd så mye for veldig mange mennesker. Derfor er det ekstra rørende å se at han står imot presset og tar gull, sier Sigrid, før hun igjen slår seg med i stolen ved tv-en.

– Det har vært mange telefoner, også fra folk vi egentlig ikke har kontakt med. Mange har merket seg dette. En skikkelig unorsk seier. Dette var en øvelse forbeholdt amerikanere, kinesere og koreanere. Så kommer det en bergenser og henter hjem OL-gullet. Det er veldig spesielt, sier Leif Lorentzen.

– Vi får jo håpe på at dette er med på å rette et nytt fokus mot sprint, og er med på å løfte opp denne delen av skøytesporten i norsk sammenheng, skyter ektemannen inn.

Gode gener

Leif Lorentzen tror ikke at det er helt tilfeldig at skøytesporten var en idrett som barnebarnet ble fascinert av.

– Jeg har jo noen skøytemedaljer selv, og har drevet med idrett i mange år. Noen pokaler har det også blitt. Herfra har jeg mange gode minner.

Han kan se tilbake på gode prestasjoner på idretten. Lorentzen har en 14.-plass fra junior-NM på skøyter og vant løp i landsdelen. På 50-tallet satte han nordnorsk rekord på 5.000 meter.

– Ja, vi kan si at skøytegenene kommer fra meg, humrer Lorentzen.

– Hva tenker du om Håvards muligheter i mesterskapet framover?

– Det var jo på 1.000 meter at jeg virkelig hadde troen på at det skulle gå veien, sier Leif.

GRATULASJONER: På Trondenes ringte telefonen hyppig i minuttene og timene etter at barnebarnet ble olympisk mester. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
GENER: Leif Lorentzen viser fram noen av medaljene han vant i sin aktive karriere. Flere av dem er vunnet på skøytebanen. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
STOLTE: Under deler av premiesamlinga i stua til ekteparet Lorentzen står bilder innrammet av Håvard Holmefjord Lorentzen i landslagsdrakten. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
BLOMSTER: Sigrid og Leif Lorentzen satte stor pris på blomsterbuketten de fikk overlevert fra Harstad Tidende i anledning barnebarnets store triumf. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø