Fredag gikk startskuddet for årets utgave av Norgescup i Holmenkollen. Juniorene konkurrerer også lørdag og søndag. Linn Elise Winther Torbergsen fra Medkilas skilag ble nummer 52 i 18-årsklassen. Ida Storjord Tovås fra Fjell Skilag sprintet inn til en 67-plass i 17-årsklassen, mens Sigve Bornø Novstad ble nummer 80 i 10 km fri i 19 til 20-årsklassen.

Herborg Skjelle var den lokale utøveren som presterte best. Hun kunne starte norgesmesterskapet på en god måte da hun fredag kom på 27. plass i 5 kilometer fri sprint. Ellers var det ingen andre som fikk en plassering blant de 100 beste.

– Plasseringen er jeg kjempefornøyd med. Jeg har ikke hevdet meg så høyt på skøyting tidligere. Å være blant de 30 beste i Norge er gøy, og da får man Norgescuppoeng også. Det må man være fornøyd med, sier Skjelle.

Skjelle sprintet inn på tiden 15.15.7.

– Tida er jeg fornøyd med. I 18-årsklassen hadde jeg også fått en god plassering med den samme tiden, og det er ikke så aller verst, sier hun.

Forbedring

Da Skjelle deltok på det nasjonale rennet Beitostølen tidligere år ble hun blant de 50 beste, men det var et stykke unna en topp 30-plassering.

– At jeg utvikler meg i riktig retning er bra. Det er en lettelse, og en deilig følelse, å få gode resultater. Jeg har jobbet hardt mot en plassering som dette, og da er det gøy å få det til, sier hun.

Skjelle innrømmer at hun skjente på nervene før fredagens renn.

– Hvis man har en dårlig dag eller er i dårlig form er det et helt år til neste Norgescup. Da gjelder det å prestere, sier hun.

Toppidrettsgymnas

Av fire utøvere fra Medkila Skilag og seks fra Fjell Skilag fikk Herborg Skjelle den beste plasseringa.

– At jeg får den beste lokale plasseringa er gøy det, og det viser at man kan satse hjemmefra også. Det viser at det er fullt mulig å prestere selv om man bor i Harstad. Det er mange utøvere som velger å flytte for å gå på toppidrettsgymnas, men jeg klarer å prestere selv om jeg bor hjemme, sier Skjelle.

– Jeg er selvdisiplinert, og trener mye alene. De siste årene har jeg hatt et sterkt fokus på å trene så godt som mulig. Samtidig er det slik at miljøet i Harstad er bra, sier hun.

For Skjelle har det ikke vært aktuelt å starte på et toppidrettsgymnas.

– Det er mye lettere for meg å bo hjemme. Hvis jeg skulle ha startet på et toppidrettsgymnas er det langt å flytte, og så får man mye ekstra rundt skolen og treninga som må ordnes. For meg er det veldig greit å bo hjemme og derfor slippe å lage middag hver dag. Det er deilig å bo hjemme, og det er ikke noe problem når jeg trener selvdisiplinert, sier hun.

Kupert løype

Utøverne som gikk på fredag fikk møte en tøff løype.

– Det er ikke så mye flatt terreng hvor man kan hvile. Det er mye bakker, spesielt oppoverbakker, og kun korte strekninger som er mer rolig. Jeg synes jeg går greit på de fleste type terreng, men jeg liker løyper som denne. Når jeg går mer kuperte løyper blir jeg sliten, og det er deilig å føle i ettertid at man har gitt alt på sprint, sier hun.

GREIT: Sigve Bornø Novstad kom på 80.-plass i 10 kilometer sprint, og var derfor den eneste på herresiden som tok en topp 100-plassering. Det er fortsatt mulig å hevde seg lørdag og søndag. Arkivfoto. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø