Det sier banksjef Tore Karlsen og assisterende banksjef Frank Kulseng, som på vegne av Harstad Sparebank har signert avtale med HIL som generalsponsor.

Fra før har klubben Harstad Tidende som generalsponsor. Begge åpner for å slippe til enda flere. Det kan gi HIL et økonomisk armslag for å få på plass et solid fundament for ei langsiktig sportslig satsing.

– Derfor krever heller ikke vi eksklusivitet. Normalt har en generalsponsor den beste eksponeringsplassen, men vi mener det er viktig at vi evner å se ut over firmalogoen. Kreftene i byen må forenes. Det vil være bra for Harstad om vi også får et godt fotballag for menn, sier Karlsen og Kulseng.

– Byen er ikke større enn at vi må løfte i flokk for å lykkes med dette samfunnsprosjektet, sier Kulseng.

Stiller seg bak langtidsplan

Mens Harstad Tidende har signert en treårsavtale med årlig verdi på opp mot 800.000 kroner, hvorav cirka halvparten er kontanter, er banken og HIL enige om et ettårsavtale. Den gir HIL 300.000 kroner i rene penger. Det er ei solid økning fra 50.000 kroner i 2017.

Karlsen understreker at banken av natur ikke er kortsiktige. Selv om det ikke er en beslutning om mer enn ett år i denne omgang, ser generalsponsoren potensial for et langsiktig samarbeid. Tidligere var banken hovedsponsor i årene 2001–2006.

– Vi er veldig positive til det som skjer i HIL. Allerede er det gjort en god jobb av det forrige styret for å få kontroll på økonomien. Nå er nye krefter i gang med å bygge et organisatorisk fundament, og skal berede grunn for sportslig satsing etter hvert. At det tas i nettopp denne rekkefølgen syns vi er riktig. HIL må bygge organisasjon og klubb fra grunn. Først da vil HIL være bærekraftig og ha grunnlaget for å skape gode fotballprestasjoner. Det må bygges stein for stein, sier Karlsen.

Det vil med andre ord ikke være en utålmodig generalsponsor, som krever resultater på banen på kort sikt.

– Vi stiller oss bak planen til strategiutvalget, som i fjor høst utarbeidet en plan for hvordan vi skal få et lag fra Harstad på at høyt norsk nivå innen 2023. Fotballen har ikke vært flink til å tenke på lengre sikt. Vi er glade for at HIL nå faktisk gjør nettopp det, sier Karlsen.

Forpliktelser

Generalsponsoren auser ikke ut penger uten å kreve noe tilbake.

– HIL forpliktet seg til å delta i samfunnsnyttig arbeid til gode for Harstads borgere. Vi ønsker å engasjere dem i bybildet på en ny og annerledes måte. Hva og hvordan blir får vi komme tilbake til. Dette er et krav vi fra og med nå vil stille til alle våre hovedsamarbeidspartnere, sier Frank Kulseng.

Samarbeidsavtalen handler ikke utelukkende om at HIL skal bli best på seniorfotball. Klubben forplikter seg også til å ha et godt og attraktivt tilbud for barn og unge, opplyser Kulseng.