Det ser ut til at Hålogaland Fotballkrets ikke får juniorserie for tredje sesong på rad. Anders Høiland i HIL og Tor Anders Hustad i Skånland mener det i stor grad er klubbenes egen feil. HIL og SOIF er de eneste påmeldte, opplyser serie- og kampansvarlig Tor Ludvigsen i fotballkretsen.

– Vår krets er en av få i landet som mangler juniorserie. Sammen med fotballkretsen må vi se hva vi kan gjøre for å få tilbake dette tilbudet, mener Hustad.

I 2016 var Hålogaland eneste krets i landet uten juniorserie. I fjor var også Finnmark uten.

– Skremmes bort

Høiland viser til fotballforbundets visjon for barn og ungdom: «flest mulig, lengst mulig». Han mener klubbene må ta denne inn over seg.

– Overgangen fra guttelag til senior blir for stor. Mange kan bli skremt bort fordi fotball blir mer resultatorientert i stedet for utviklingsorientert på seniornivå. En annen faktor er at enkelte ikke er tilstrekkelig utviklet, verken fysisk eller psykisk, til å takle en brå overgang. Ferdighetsmessig er det mange som blomstrer sent. De blir borte på veien. Også mestringsfølelsen spiller inn. Det er lettere å føle glede når fotball fortsatt kan være en lek og en sosial arena der du møter jevnaldrende kompiser. Må du derimot som 17-åring spille mot folk som er i 30- og 40-årene er det også læring i det, men jeg er redd for hva som skjer med dem som blir overkjørt. Spillere kan fort miste gleden, sier Høiland.

Kultur- og holdningsendring

HIL og SOIF har siden oktober prøvd å få med klubber rundt seg. Dialog er opprettet, men responsen er ikke overveldende. De fleste tar den enkleste utveien ved å melde på et ekstra lag i 5.-divisjon.

– En kultur- og holdningsendring må til, mener Tor Anders Hustad.

– De største klubbene må gå i bresjen, brette opp ermene og si at dette skal vi få til. Vi må dessuten slutte å snakke om alt vi bør få til. Vi må også handle, og ikke gi oss når det ser ut som vanskeligst. Om de fire-fem store i kretsen er sitt ansvar bevisst og sier ja til juniorserie, ville også småklubbene kommet etter, sier Hustad.

SOIF-treneren poengterer at et stort frafall i fotballen skjer i overgangen fra guttelag til det som skulle vært junior, men som de siste årene har vært ingenting.

– Noen juniorer klarer overgangen. I SOIF har vi enkelte som ikke bare trener med a-laget. De banker også på døra for plass i førsteelleveren. Vi må likevel få med alle og ikke bare de som er kommet lengst akkurat nå.

SOIF lar juniorspillerne trene fast med a-laget en gang i uka i tillegg til egne økter for aldersgruppa. Guttespillere får på samme måte trene med juniorene.

– På denne måten bygger vi klubb og forsøker å gi motivasjon til alle. Foreløpig har vi med oss de som spilte guttefotball i fjor. Så får vi se hvilket kamptilbud de vil få i år. Forhåpentlig blir det i en juniorserie, men vi har meldt på et lag i 5.-divisjon som back up. Her ønsker vi primært at juniorstallen skal utgjøre stammen hvis de ikke får sin egen serie, sier Hustad.

Også HIL ser seg nødt til å sende juniorene til 5.-divisjon dersom det ikke blir et annet tilbud for ungguttene.

BEKYMRET: HIL-trener Anders Høiland liker ikke utviklingen. Foto: Ivar Hjelvik