Norges Fotballforbund var på befaring av Harstad stadion sammen med HIL, eierrepresentanter for Harstad kommune, Hålogaland fotballkrets og Harstad idrettsråd fredag 2. februar.

Nå er rapporten fra forbundets anleggssjef Ole Myhrvold klar. Han viser til at stadion i dag generelt fremstår med mange av de fasilitetene som kreves i 1.-divisjon for menn og Toppserien for kvinner.

– Imidlertid er fasilitetenes beliggenhet på stadion og standarden på dem ikke gode i forhold til et fotballarrangement, poengterer Myhrvoll.

Kravene

I 2018 skal Medkila spille 1.-divisjonskamper for kvinner, mens HIL spiller 3.-divisjonskamper for menn på allnorsk nivå. HIL inviterte Myhrvoll og seniorkonsulent Dag Vestlund i forbundet for å få vite hva som kreves dersom de sportslige ambisjonene om opprykk til 1.-divisjon skulle skje i løpet av en femårsperiode.

Forbundsrapporten konkluderer at dersom stadion skal fremstå som en moderne og funksjonell toppstadion, må følgende grep tas:

  • Ny tribune må bygges, sannsynligvis best på langsiden motsatt Hålogalandshallen. Denne må minimum inneholde spiller- og dommergarderober, rom for dopingkontroll, førstehjelpsrom og delegatrom.

  • Det må etableres godkjente TV-kameraposisjoner, inkludert kommentatorplasser for TV og radio.

  • Gode fasiliteter for skrivende presse, inkludert arbeidsrom for journalister og fotografer.

  • Gode publikumsfasiliteter, som omfatter tribuner med enkeltseter under tak, med nok kiosker, nok toaletter og et VIP-tilbud.

  • Universell utforming med rullestolplasser etter Norsk Standard, inkludert enkel tilgang til handikaptoalett.

  • Kontrollrom med god utsikt over stadion og med teknisk utstyr som beskrevet i klubblisensen.

  • Spillebanen med sikkerhetssoner må ha et godkjent kunstgress med undervarme og automatisk vanningsanlegg hvor spredere er plassert utenfor spillebanen.

Skremt av prislappen

Grepene som foreslås er tidligere omtalt blant annet i en mulighetsstudie bestilt av kommunen for snaut ti år siden. Den ble laget og senere presentert høsten 2009 av Hinnstein AS ved Hans Julius Edvardsen og PW Arkitekter ved Øyvind Lind.

Studien pekte på hva som må til for å oppgradere stadion for å tilfredsstille kravene i norsk toppfotball. Tiltakene den gang ble kalkulert til 67,5 millioner kroner, inkludert rehabilitering av flomlysanlegget.

Daværende park- og idrettsrådsgiver Ulf-Håkon Stoltz ønsket å fremme saken for behandling samme høst, og håpet det kunne resultere i byggestart allerede i 2011. Saken stoppet da politikerne i det daværende utvalg for samfunn, næring, kultur og miljø fikk presentert prosjektet med et tilhørende budsjett. De ble skremt av prislappen.

Fotballforbundet henviser til denne studien i den nyskrevne rapporten. Myhrvoll viser til at ett element allerede er tatt hånd om. I fjor høst var nye flomlys på plass. Så snart snøen forsvinner skal målinger utføres slik at fotballforbundet kan utstede et godkjent belysningssertifikat.

Forbundet vil stille opp dersom HIL og kommunen trenger hjelp til et videre arbeid.

– NFF er gjerne behjelpelig med utvikling av stadion gjennom deltakelse i møter eller til kvalitetssikring av tegninger opp mot klubblisensen. Dette er tjenester vi tilbyr klubb- og kommune uten å ta betalt, melder Myhrvoll.

STADIONOMRÅDET: En helhetlig plan for utvikling av stadionområdet må på plass, mener idretten. Foto: Øivind Arvola
1. OKTOBER 2009: En mulighetsstudie for Harstad stadion ble presenter med en prislapp på 67,5 millioner kroner. Den ble aldri realitetsbehandlet i kommunen, men kan brukes som et utgangspunkt for et videre arbeid, mener HILs styreleder. Foto: faksimile: Harstad Tidende 1. oktober 2009