Fem klatrere fra arrangørklubben, tre fra Harstad klatreklubb og to fra Lofoten tindeklubb brukte helga på å lære teknikker og å beherske en konkurransesituasjon.

Mobråten har klatret i omkring 20 år og har markert seg med mange harde bestigninger utendørs både på tau og buldring. Han har vunnet nordisk mesterskap i sportsklatring og har vært trener for Norges Klatreforbunds rekruttlag.

Forberedelse til konkurranse

Han er også en meget erfaren rutesetter og har satt ruter til både norgescup og NM.

– De klatrerne som jeg har møtt her, er entusiastiske og flinke og veldig gira på å lære nye ting. Dette kurset har fokus på konkurranseutøvere, og da lager vi rutene litt lengre og mer tekniske. Lørdag hadde vi fokus på forberedelser til en konkurransesituasjon, og rutene simulerte konkurranseruter. Deltakerne fikk se rutene og tegne dem før de gikk bak en vegg for å forberede seg. Der jobba de med visualiseringsteknikker for å forstå hvordan de skulle legge opp klatringa. Det er viktig å finne ut hvor man skal klatre fort, hvor man skal hvile, og hvor hender og føtter skal være. Så fikk de klatre rutene mens vi filmet slik at vi kunne gjennomgå klatringa med hver enkelt etterpå.

Aldri utlært

To av deltakerne, 15 år gamle Johannes Simonsen fra Evenskjer klatreklubb og 17 år gamle Håkon Tunes fra Harstad klatreklubb, syntes at de lærte mye på kurset.

– Det er hele tida nye ting vi må lære for å kunne bevege oss fortest mulig opp veggen. Blant annet har vi lært å klatre mest mulig dynamisk, det vil si å få mer flyt og bruke minst mulig krefter. I denne idretten blir man aldri utlært, mente de.

Foretrekker klatring

Håkon Tunes fra Harstad klatreklubb mente at han var den ferskeste på kurset.

– Jeg har tidligere prøvd mange idretter, og jeg begynte ikke å klatre før i fjor høst. Tidligere har jeg prøvd både sykling, fotball, basketball, svømming og ski, men klatring er det beste. Jeg liker å bruke kroppen, og når man klatrer, bruker man flest muskelgrupper. Derfor vil jeg anbefale denne idretten, for her er klatreruter til alle, og både nybegynnere og mer erfarne får utfordringer.

Grunnleggende teknikker

Søndag hadde instruktøren fokus på enkeltteknikker.

– Noen av deltakerne er ferskere enn andre og trenger derfor en innføring i grunnleggende teknikker, mens det blir litt mer avanserte teknikker for de viderekomne. Siden jeg har satt mange ruter selv, vet jeg jo at det er en del ting som ofte går igjen. Derfor er det lurt å trene på disse slik at man kjenner igjen bevegelsene når man kommer i en konkurransesituasjon. Jeg har instruert både i tauklatring og buldring som er klatring uten tau i opp til fem meter. I tauklatring blir det jevnere og litt lettere bevegelser, men man blir sliten etter hvert som man kommer oppover i veggen. I buldring utfordrer vi maksimal styrke og en del koordinasjonselementer, og derfor har jeg lagt inn noen tekniske styrkeøvelser, fortalte Martin Mobråten.

Polar Cup

Øyvind Karlsen er leder for Evenskjer klatreklubb.

– Klubben ble startet for 5-6 år siden, og har nå 130 medlemmer i alle aldrer. Til nå har vi ikke hatt så stort fokus på konkurranser, men dette er i ferd med å forandre seg, for nå deltar vi både i Polar Cup og andre konkurranser. I de nærmeste helgene skal vi delta i Polar Cup i Kabelvåg, Tromsø og Harstad. Klatring har blitt mer populært den siste tida, og nå bygges det mange klatresentre rundt om i landet. Flere og flere oppdager at klatring er lek samtidig som det er god trening, og i tillegg er det veldig sosialt. Det er ikke bare barn og ungdommer som begynner å klatre, men også mange voksne fordi de er lei av treningsstudio. Her kan de gjøre noe som er gøy i tillegg til at det er god trening.

Synne Stavli
Håkon Tunes
Aurora Øverland Henriksen
Anja Stabell