Tirsdag morgen gikk fristen ut for å melde hester til totalisatorløpene i Harstad travpark kommende søndag. 71 er innmeldt, men ti ble trukket da startlistene var klare. Det gir en økning på 14 til start fra forrige løpsomgang 7. januar.

Jubelen står ikke akkurat i taket hos sportssjef June Reyes i Totonor.

– Vi får se det positive i økningen, sier Reyes.

Men:

– Med de klare varslene som ligger der fra sentrale travmyndigheter, hadde vi ønsket at det skulle være enda flere hester til start, sier sportssjefen.

Stort potensial

– Dette skulle være en syretest for nordnorsk trav for å få svar på hvor mange hester som reelt er tilgjengelig for løp. Jeg har full forståelse for at enkelte hester, av ulike grunner, ikke kan komme. Det handler blant annet om lang og vanskelig reisevei i en krevende årstid, men også skader og sykdom. Responsen er uansett ikke slik vi hadde håpet.

– DNT er tydelig på hva som vil skje ved lav innemelding, og eierne bør skjønne at det nå handler om fremtiden for nordnorsk travsport, sier Reyes.

Hun viser til en statistikk som forteller at det til sammen var 203 forskjellige varm- og kaldblodshester som startet totalisatorløp i Nord-Norge i 2017. Potensialet er altså nærmere tre og en halv ganger større enn antallet til start søndag.

– Nedgangen er kommet over tid og har ikke skjedd i løpet av forrige uke. Ingen må bli overrasket om spørsmål om helårsdrift i Nord-Norge vil bli reist igjen. Det har vært luftet tidligere. Nå forsøker DNT å hjelpe oss til å berge trav året rundt i landsdelen gjennom ulike tiltak. Enkelte hevder at DNT bare har satt inn et første dødsstøt. Jeg syns vi i stedet skal se på mulighetene de faktisk gir oss. Det må vi gjøre for å sikre fremtiden, mener Reyes.

Konsekvenser

Sammenlignet med tilsvarende løp 22. januar i fjor, er det en markant nedgang på 15 hester fra 76 til 61 kommende søndag. Den gang kom hele 21 hester fra Finland. Finnene stiller med åtte hester denne gang, og stort sett hele frafallet ligger her.

– Vi fører nå statistikk på hvor starthestene kommer fra, og denne utviklingen vil være interessant å følge opp. Bare i Harstad-regionen og Salten finnes 203 hester på treningsliste. Potensialet er på dette nivået.

Til helga stiller 34 hester fra Harstad-regionen, som omfatter Ibestad og Kvæfjord. Fra Salten kommer bare tre hester.

Reyes poengterer at konsekvensene blir store dersom Nord-Norge ikke klarer å holde posisjonen med helårsdrift. Løp flyttes ut av landsdelen for å sikre kvalitetsspill for Norsk Rikstoto. Lokalt og regionalt vil det bli vanskeligere for eiere å drive sporten med færre løp og færre muligheter for inntjening. I tillegg omsettes det for millioner ved kjøp av varer og tjenester.

– Vi står ved et skille, og nå må vi se fremover for å unngå de store konsekvensene av er mulig redusert løpstilbud i nord, sier Reyes.