Det sier rekruttlandslagstrener Anders Byström, som bekrefter at Sulen Hovland var med i diskusjonen og til slutt havnet som første reserve til mesterskapet i Obergoms i de sveitsiske alper.

God utvikling

– Normalt går vi ikke ut med navn på reserver, men jeg kan bekrefte at Torgeir må være i beredskap dersom en av de andre løperne melder forfall. Han gjorde en veldig bra innspurt på søknaden om VM-plass, sier Byström.

Rekruttlandslagstreneren har fulgt Sulen Hovland over tid.

Her kom Sulen Hovland på 17.-plass, bare 1.09 minutter bak norgesmester Martin Johnsrud Sundby.

– Dessverre for Torgeir ble han gående alene de siste fem kilometerne. Da rant det på noen ekstra sekunder, men på klassiskdelen var han med hele veien, sier Byström.

Sulen Hovland var åttendemann ved skibytte etter halvgått distanse.

– Må ta treningsrisiko

Mesterskapet begynner med konkurranser om knappe 14 dager.

– For Torgeirs del er det synd at vi har en så ekstremt sterk U23-klasse der han konkurrere med løpere som deltar i verdenscup og løpere som har vunnet i Skandinavisk Cup. I hvilket som helst annet land enn Norge ville Torgeir vært selvskrevet i VM-troppen, sier Byström.

– Det er viktig at Torgeir forbereder seg som om han skal delta i VM. Av erfaring vet vi at sykdom kan oppstå, sier rekruttlandslagstreneren.

Byström er klar over at denne usikkerheten kan forkludre treningsopplegget som ellers ville blitt gjennomført fram mot norgescupen 8.–10. februar.

– Den utfordringen må Torgeir ta. Han må trene for å ha en formtopp om to uker. Kanskje betyr det mindre trening enn det han ellers hadde tenkt, men samtidig kan det være verdt å gjøre dersom han likevel får sjansen til VM-deltakelse. Denne treningsrisikoen må han bare ta. Tross alt er han 23 år, og dette er siste gang han kan komme til et U23-mesterskap, sier Byström.

God fart i nord

To av Sulen Hovlands treningspartnere i satsingslaget Team Veidekke Nord-Norge skal til VM. Erik Valnes fra Bardufoss og Lovise Heimdal fra Bardu er tatt ut.

– Det er kult at Nord-Norge får med løpere i mesterskap. Det viser at nordnorsk langrenn er i god fart, og det er viktig for Ski-Norge at nord er representert i et øvre sjikt, sier Byström.