Det bekreftes i en uttalelse fra travselskapet som gikk ut til styret i Nord Norge Travforbund og lederne av de 14 travlagene tilsluttet NNTF tirsdag kveld. Kvelden før hadde travselskapet årets første styremøte. Der ble situasjonen i Nord Norge behørig diskutert.

– Vi er engstelige for utviklingen i nordnorsk trav, sier generalsekretær i DNT, Svein Morten Buer.

Tar grep

Ifølge uttalelsen etter tirsdagens styremøte involverer travselskapet seg fordi de ser seg nødt til å gjøre noe med situasjonen i nordnorsk travsport.

– Utviklingen i nordnorsk trav har vært utfordrende for styret i DNT gjennom hele 2017. Nå føler vi at det er nødvendig å ta grep om situasjonen, forklarer Buer.

Det understrekes også at hovedårsaken til at man gjør dette grepet fra sentralt hold, er en flom av nye medlemmer til Det Norske Travselskap gjennom høsten 2017. Spesielt har det massive antallet nyvervinger sørget for å lamme DNTs administrasjon. Fortsatt ligger det medlemmer på vent i hovedorganisasjonen.

«Når styret i DNT får informasjon om 60 prosent medlemsøkning de siste tre månedene i 2017 blir styret engstelig for demokratiets grunnleggende prinsipper. Medlemsøkningen til travlag i NNTF mot slutten av 2017, samt etablert praksis om at nyinnmeldte medlemmer i årets tre siste måneder slipper å betale medlemskontingent det angjeldende år, skaper raskt spørsmål om medlemstilgangen er reell.», uttales det i forbundsdokumentet om praksisen som har vært gjeldende i nordnorsk travsport i en årrekke.

Sannsynliggjøring

I vedtakene til DNT-styret under årets første styremøte kom følgende vedtak fra det øverste organet for norsk travsport.

«I medhold av DNTs lov § 2.13,2. ledd settes Nord-Norge Travforbund under organisasjon av DNT. Den reelle medlemsmassen til travlagene i forbundet må sannsynliggjøres. Lagene i Nord-Norge Travforbund må settes i stand til å beherske og utføre en organisasjonskultur på et slikt nivå som dagens samfunn forventer.»

Det legges ikke skjul på at det har vært en krevende høst med å holde tøylene på en nordnorsk travsport som har utviklet fronter skarpe som barberblad denne høsten.

«Dette i kombinasjon med en uholdbar situasjon i styret i NNTF, med sterke motsetninger blant styremedlemmene og jevnlige protokolltilførsler, samt generell uro og motsetninger mellom personmedlemmer i forbundet, har ført til at styret i DNT har funnet det nødvendig å ta grep om situasjonen.»

Foreløpig kan ikke Buer si noe om hvor langvarig det blir at nordnorsk travsport skal styres fra Hestesportens Hus i Oslo.

– Det blir nok ikke en permanent ordning. Men vårt fokus er nå å gjøre en jobb for å sannsynliggjøre hva som er de reelle medlemstallene for travlagene tilknyttet det nordnorske travet, sier Buer.

Fak­si­mi­le: Harstad Tidende 6. ja­nu­ar.