Når Harstad Tidende ber den tidligere trav-lederen om å dokumentere at det finnes flere interne rapporter i sakens anledning, så velger han å gjøre nettopp dette.

– Dette framvises fordi jeg synes det er uhørt at DNT tar mannen og ikke ballen i denne sammenhengen. De fremfører en beskyldning mot en mann, uten å dokumentere den. Noen må si i fra når ting ikke medfører riktighet, sier Østring med klar retning mot travselskapsleder Knut Weum og hans uttalelser om at Jan Arne Skårs konfidensielle Renova-rapport var full av faktafeil.

Etter det Østring hevder er et merkelig utspill i forrige omgang, har han spurt seg selv ett spørsmål i saken.

– Har du forvekslet de interne rapportene, Knut Weum? For beskrivelsen passer langt bedre til den tidligere rapporten, sier Østring om rapporten som er signert tidligere Totonor-leder Odd H. Johansen.

Henges ut uten grunn

Han reagerer sterkt på at Weum retter knallhard kritikk mot rapportskriver Jan-Arne Skår i sin omtale av situasjonen

– Jan-Arne Skår fortjener overhodet ikke å bli stemplet på den måten som Weum har sørget for. Han har gjort hva han kan for å utføre oppdraget fra Det Norske Travselskap. Det gikk ut på å belyse situasjonen rundt Bodø Travlag og Nye Bodø Travbane. I neste omgang blir han hengt ut for å gjøre en elendig jobb. Det er galskap i mine øyne, mener Østring.

For å gi et helhetlig bilde av saksgangen, har Østring en nærmere beskrivelse av forhistorien til Renova-rapporten datert 27. august 2015. Og det hele startet da han som leder av Nord-Norge Travforbund gikk inn som DNTs styremedlem i Nye Bodø Travbane AS.

– Vi var ikke fornøyde med informasjonen som kom fra styret, og fikk mistanker om at det kunne foregå dobbeltføring av moms i dette systemet. Tilbakemeldingen herfra var at de hadde gjort alt riktig, og at eventuelle feil ikke var tilsiktet. Likevel var vi nødt til å se nærmere på situasjonen. Vi var redd for at feilene her kunne få negative konsekvenser for et samlet Trav-Norge, sier Østring.

I kraft av sin lederstilling i NNTF valgte han å gi Odd H. Johansen mandatet til å se nærmere på situasjonen. Det resulterte i en intern rapport, datert 3. mars 2015.

– Nord Norge Travforbund ga Johansen sitt mandat til å lage en intern rapport tidlig i 2015. Her ble det konkludert med at likviditeten var svak, men at det ellers ikke ble funnet noen kritikkverdige punkter som bekreftet mistanken om feilføring av merverdiavgift. Da satt vi igjen med flere spørsmål i saken. Det gikk spesielt på hvordan momsen ble ført, beretter Østring.

Søkte ny mann

Da gikk han i samtale med daværende generalsekretær i DNT, Rune Gustavsen. De ble enige om at de trengte en tallknuser som kunne gå inn i saken og belyse den på detaljnivå.

– Dypdykket i en komplisert materie er det Jan-Arne Skår som har gjennomført. Mens den første rapporten ikke har gått dypt nok i forhold til de tidligere mistankene om feilføring av moms, har Skår etter mitt skjønn klart å finne det som jeg fryktet ville befinne seg i dette regnskapet.

Men da blir det igjen et problem når den nåværende lederen for DNT skyter denne gjennomarbeidede rapporten ned, og skylder på faktafeil. Det er verken riktig eller forståelig, sier Østring om kritikken av Skår.

Habilitet

– Det har blitt rettet spørsmål om habiliteten til Skår, siden han satt som leder av Totonor og samtidig var forfatter av rapporten. Hva tenker du om det?

– Vi vurderte han som godt skikket til å gjøre jobben med rapporten. Vi trengte en tallknuser som kunne dukke ned til grunnfjellet og belyse den økonomiske situasjonen til minste detalj. Faktaopplysningene som han kommer med er uomtvistelige. Dette er fakta, ikke synsing, sier Østring, og utdyper:

– Bodø var gitt muligheten til å komme med innspill på denne rapporten. Det skjedde ikke. Hadde de sittet med dokumentasjon som kunne vise at konklusjonen i rapporten var upresis, ville det ha kommet på bordet innen høringsfristen.

Østring gikk formelt av som leder i NNTF under generalforsamlingen i mars 2017. Da hadde han sittet som leder i nordnorsk travsport siden 2012.

Odd H. Johansen er forelagt muligheten til å uttale seg om saken.

Faksimile: Faksimile fra Harstad Tidende 11. november 2017. Foto: Ivar Hjelvik