Det er ventet at slaget vil stå mellom Griffen og Narvik i den norske 1.-divisjonsavdelingen i basketball. Lagene møttes til serieåpning lørdag. Det endte med en komfortabel hjemmeseier. Harstad-laget ble ikke utfordret med gamle ligaspillere som Jeff Rogers, Bendik Brodtkorb-Myhrer og Adam Finstad på banen.

– For mange våpen

Brodtkorb-Myhrer langet den ene trepoengeren etter den andre, ofte servert av enten Rogers eller Finstad. 44-årige Rogers, som løftet Harstad til norgestoppen og var en finalegarantist fra høsten 2002, herjet med motstanderen i angrep når han følte for det. Selv om forsvarsjobben ikke akkurat var energisk i press og oppdekning, fanget han retur på retur eller snappet pasninger med sin unike evne til å lese spillet. Finstad gjorde stort sett som han ville til tross for at han fortsatt er hemmet etter korsbåndskade og langtidsfravær.

– Vi vant som vi ville og fikk seieren vi var ute etter, men vi merket antydninger til kjemiproblemer. Vi har rett og slett så mange våpen at det nesten blir for mye. Narvik klarte ikke å stoppe våre beste i en mot en-dueller, og vi har skyttere som er veldig gode. Da blir det fort enmannsprestasjoner hvor resten av gjengen bare blir stående og se på uten å få ballen i gode posisjoner, sier Finstad.

– Men det er bare første kamp, og vi har ikke trent mye sammen. Jeg regner med at vi er mer samspilte neste gang vi møter Narvik.

Har ikke råd til kvalifisering

Finstad sier at målsettingen er å gå ubeseiret gjennom sesongen. I så fall vil Griffen sportslig sett være kvalifisert for å spille om opprykk til basketballigaen.

– Vi får se. Det hadde vært artig å reise til en kvalifisering mot andre 1.-divisjonsvinnere, men per i dag har vi ikke økonomi til det. Det er ikke akkurat slik at folk kaster penger etter oss, sier Finstad.

Skulle sponsorer finne på å stille med bidrag, og Griffen kvalifiserer seg gjennom et nordnorsk seriemesterskap, vil klubben ta stilling til deltakelse.

– For ungguttene spesielt vil en kvalifisering være lærerik. Da vil de få se hva som kreves for å komme til basketballigaen. For oss som klubb vil det også være fint å kunne blomstre på toppnivå slik at spillerne, spesielt de unge, har noe å se opp til. Men jeg frykter hva folk vil si. Jeg syns jeg hører snakket om at Griffen vil bli et nytt Vikings med overforbruk av penger. Konkursene er ikke glemt. Slik skal det ikke være i Griffen. Vårt mål er å bygge lag med unggutter og spillere som bor i byen. Og vi har en lang vei å gå også sportslig, sier Finstad.

Det skorter på økonomi for å løfte Griffen videre. Klubben trenger først og fremst midler til mer treningstid, trenere og arrangementer, understreker han.

Vanskelig å vinne

Narviks spillende trener er den tidligere Harstad Vikings-kapteinen Sanel Gabela.

– Vi hadde høye ambisjoner før sesongstart. Etter dette nederlaget må vi innse at det skal mye til for å vinne divisjonen. Når Griffen har Jeff, Bendik og Adam, som fortsatt holder et godt elitenivå i Norge, er det vanskelig for oss å holde følge, sier Gabela.

– Selvsagt har vi en mulighet til å ta Griffen i returoppgjøret i Narvik på nyåret. Skulle vi klare det, vil det være morsomt for Narvik å prøve oss i en kvalifisering for basketballigaen. Jeg tviler og tror uansett ikke at vi har noe å gjøre i ligaen. Tilgangen på seniorspillere i Narvik er uforutsigbar. I utgangspunktet satser vi mest på ungdomslagene, sier Gabela.

TOPPSKÅRER: Bendik Brodtkorb-Myhrer var ustoppelig både på langskudd og når han satte fart mot kurven. Narvik-spillerne prellet av og den tidligere landslagsspilleren skåret 28 poeng. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
TRØST: Jeff Rogers måtte gi seg med ryggskade da han ble stoppet ureglementert midtveis i tredje periode. Sønnen Jaylen kom raskt til for å trøste da faren kom seg på beina igjen. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø