14. april 2013 løp Karianne Grefsrud Søfting fra Ramsund sin raskeste maraton noensinne. Hun kom i mål i Rotterdam på tiden 2.43,44, som var personlig rekord med over ni minutter.

Det var hun ikke fornøyd med. Målet var å løpe raskere enn to timer og førti minutter, uttrykte hun i et telefonintervju med Harstad Tidende.

Grefsrud Søfting sa ingenting om at hun falt om i målområdet med sterke smerter i høyre fot.

To fødsler

Det var starten på et langt fravær fra idretten.

– Jeg var helt ødelagt i foten, og klarte verken reise meg eller langt mindre å gå for egen maskin. Det viste seg å være en kjent skade for løpere, mortons nevrom, som er en nerveknute. Hos meg var den veldig stor, på størrelse med ei drue. Idrettsleger sendte meg på operasjonsbordet, sier Grefsrud Søfting.

Ett års rehabilitering ventet. I mai 2014 var Ramsund-kvinnen tilbake, trodde hun. Holmenkollstafetten gikk ikke helt som planlagt. Det viste seg at det hun trodde var dårlig form faktisk var graviditet.

– Kroppen var vant til mye og hard trening. Det var tøft å bli tvunget til å hvile da jeg var ute ett år. Vi flyttet til landlige omgivelser og bosatte oss idyllisk med epletrær i hagen på Bjoneroa i Oppland. Jeg fikk annet å tenke på, og kroppen klart å slappe av såpass at naturlige ting skjedde.

Isak kom til verden i januar 2016. Seks måneder senere var hun gravid igjen. Trym ble født i juni i sommer.

– Skaden førte mye godt med seg, sier Grefsrud Søfting og ser på barna. Den ene leker på gulvet, mens den andre sitter i fanget til pappa Morten Ask. Familien er for tiden i Ramsund på ferie der Karianne vokste opp.

Har inngått avtale

Her trener hun hver dag. Turen går fra huset i Strandveien, gjennom sentrum av Ramsund og bort til brua mot Tjeldøya. Og tilbake.

– Jeg skal konkurrere og løpe maraton, både i Oslo og i New York, og jeg skal løpe fort. Den avtalen har jeg gjort med Tone Hjalmarsen, sier Grefsrud Søfting bestemt.

Hjalmarsen har vært en av Norges beste maratonløper. Også hun har hatt pause for å bli mor.

Når de sammen skal løpe fort kan ikke Grefsrud Søfting datofeste. Kanskje i 2019. Eller senere. Hun tar små steg av gangen. I september deltok hun faktisk i KK-mila. mindre enn tre måneder etter fødselen, og senere i 10 for Grete.

– Det tar tid å bygge seg opp etter to fødsler, og jeg merket godt at jeg løp med en mammakropp og noen kilo ekstra. Samtidig var det deilig å stå på startstrek, få nummeret på brystet og kjenne adrenalinet.

– I eget hode var jeg tilbake på 2013-nivå, men kroppen er ikke der ennå. Det tar nok to-tre år før jeg løper fort i maraton. Det krever mye trening, veldig mye, humrer hun.

31-åringen er ikke i tvil om at hun skal komme tilbake på nivået som ga medaljer, landslagsoppdrag og nominasjon til idrettsprisen i 2012. Gammeltrener Jack Waitz er fortsatt der og skal hjelpe henne tilbake.

– Maratonløpere blir gjerne bedre med årene, og det viser seg at vi jenter ofte kommer enda sterkere etter fødsler.

– Forhåpentlig klarer jeg det. Jeg har lyst til å slutte frivillig den dagen det blir aktuelt, og ikke på grunn av en skade

MAMMAPERMISJON: – Jeg har trent under graviditetene, og løpt med barnevogn etter fødslene for å holde meg i form, sier hun. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
HJEMME: Karianne Grefsrud Søfting foran hjemmet der hun vokste opp og interessen for løping ble til i tenårene. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
NM-bronse: Fire NM-medaljer, den ene på 10.000 meter baneløp, og gull i nordisk mesterskap, er blant merittene. Foto: Bjorn Johannessen/Kondis