Harstad Alpinklubb er i Levi for å forberede seg for en ny sesong. Hele 26 alpinister, samt 20 trenere og foreldre, har vært i Finland siden fredag.

De rakk akkurat ikke å få oppleve verdenseliten, som kjørte verdenscup i traseene noen dager i forveien. Det var faktisk et bevisst valg, sier klubbleder Trond Viggo Opdal.

Luksusproblem

– Det hadde sikkert vært stas å se noen av dem på nært hold, og kanskje kunne vi fått noen autografer, men vi er her først og fremst for å trene, samt bli bedre kjent med hverandre og bygge lag, sier Opdal.

To skiøkter og ei barmarkstrening står på programmet daglig. Yngste alpinist på samlingen er bare 4 år. De eldste er 18.

Alpinklubben er i vekst. Antall deltakere på treningsleiren er doblet siden i fjor, og Opdal sier det må bookes opphold for minst 60 personer til samlingen om ett år.

– Vi er desidert størst av de nordnorske klubbene. Med små skritt beveger vi oss i retning av storhetstiden til Harstad. Det gir oss samtidig et luksusproblem at så mange vil være med. Vi trenger mer trenerkompetanse. I tiden fremover blir det avgjørende å få tilbake gamle trenerkapasiteter samtidig som vi utdanner nye.

Mange bidrar

De eldste skikjørerne har siden fredag nytt godt av kompetansen til Odd Are Mathisen, som tidligere har hjulpet en rekke alpinister opp mot toppen nasjonalt. Mathisen trener gruppa for U14 og eldre sammen med Trygve Olsen, mens Trygve Nilsen tar seg av U12-løperne. Kvartetten Vanja Klaussen, Stian Klaussen, Cicilie Ingebrigtsen og Øyvind Frønum veileder de yngste.

– Heldigvis ønsker Odd Are å bidra. Han har mye å tilføre med sin erfaring. Han går med liv og lyst inn og analyserer de eldste utøverne i bakken, og gir tilbakemeldinger og får dem til å ute det lille ekstra, sier Opdal.

Foreldrene bidrar på hver sin måte. Kjersti Vingerhagen kjørte ei yogaøkt for alpinister og foreldre mandag kveld.

– Yoga kommer godt med. Skikjørerne trenger balanse, koordinasjon og smidighet. Økta var mest pinlig for oss voksne. Nå får ungene se hvor stive og støle vi er, humrer Opdal.

GUTTA KRUTT: Firkløver fra Harstad med sans for bratte bakker og fart. Fra venstre: Adrian Bølgen, Edvart Johnsen Dale, Frimann Nyre og Sivert Uttakleiv. Foto: privat
VERDENSCUP: løperne fra U14 og eldre fra Harstad og øvrige klubber i Nord-Norge, som var til stede. Bildet er tatt i treningstraseen hvor verdenscupløperne varmer opp før de kjører renn. Foto: privat
UNG: Ida Bølgen er 4 år. Hun skal i gang med sin andre sesong og var naturligvis med på treningsleiren. Foto: privat
YOGA: Det er ikke bare skikjøring når alpinistene lader opp til sesongen. Mandag var det yogaøkt for både utøvere og foreldre. Foto: privat