Samme helg som flere hundre unge håndballspillere var i aksjon i tre forskjellige haller i byen, arrangerte Harstad Håndballklubb et foredrag med tidligere landslags- og Larvik-spiller Anja Hammerseng-Edin.

– I løpet av karrieren min har jeg møtt flere hundre unge spillere. Jeg har tatt meg tid å snakke med spillere i alderen fra 12 til 20 år, og har hørt historiene og følelsene til talentene som kjemper en indre kamp. De tror at de må kjempe den kampen helt alene, og som tror de er alene med følelsene de har. Det er de ikke. Jeg har hatt, og har fortsatt, mange av de samme følelsene, sir hun.

– Egentlig er vi sårbare. Det handler om å kunne ta kontroll over følelsene, åpnet Hammerseng-Edin foredraget med.

– God respons

Med en billig inngangspris var tribunene fylt opp da Hammerseng-Edin skulle snakke i litt over en halvannen time om hvordan man som spiller takler de mentale utfordringene i sporten. 278 personer hadde tatt turen innom Stangneshallen for å høre foredraget.

– Det var fantastisk å komme hit og ha et foredrag. Det var en energisk stemning, og det liker jeg. Det er veldig mye entusiasme, og derfor er det også hyggelig å få være her. Da jeg prøvde å få publikum med på noen praktiske øvelser nølte ikke folk med å være med, sier Hammerseng-Edin.

Praktisk

Et av Hammerseng-Edins viktigste poeng var at om man blir god eller ikke først og fremst ikke er medfødt, men et resultat av holdninger og den mentale innstillingen man har.

– Jeg føler jeg fikk en god respons fra publikum, noe som er veldig bra, for dette er et så viktig tema. Jeg liker veldig godt at jeg får muligheten til å spre det budskapet jeg har gjort i dag, sier hun.

– Jeg var aldri født teknisk god som spiller, det var noe jeg ble fordi jeg gikk rundt med ballen og trente teknikk uansett om jeg skulle til skolen eller til butikken. Da jeg som 13-åringen ble benket fordi jeg ikke var like gode som medspillerne, bestemte jeg meg for å trene for å nå dem igjen, sier hun.

Hammerseng-Edin kom i løpet av foredraget med en rekke konkrete og praktiske råd om hvordan man som spiller kan takle nervøsitet og frykt for å mislykkes, i tillegg til hvordan man mentalt kan være på sitt beste.

MØTE: Warala Narkchuen (t.v.), Kristina Rimstad og Emilie Bakklund mener de fikk mye ut av foredraget med Hammerseng-Edin. Foto: Theodor Karlsen