Trenere i senioravdelingen har ikke fått utbetalt lønn til avtalt tid i september og oktober, men skal ha fått lovnad om at pengene de har til gode vil komme på konto i desember.

Torkild Nilsen var hovedtrener til og med august, og byttet rolle med sin assistent Rune Olsen fra og med 1. september. Samtidig rykket Anders Høiland opp som hovedtrener for rekruttene, som Håkon Mikalsen hadde ansvar for i vår. Mikalsen ble i stedet assistent på b-laget. Sistnevnte forteller om manglende utbetalinger, og hans uttalelser bekreftes av Nilsen og Høiland.

Prioritering

Hugo Kjelseth ble valgt til styremedlem på et ekstraordinært årsmøte 6. august. HIL-styret står fortsatt uten leder, og er heller ikke fulltallig.

Kjelseth sier HIL på ingen måte ønsket å havne i denne situasjonen igjen. I 2011 ble åtte spillere og én trener permittert 100 prosent i november og desember, mens daværende daglig leder ble permittert 50 prosent. I 2014 frasa spillerne seg 100.000 kroner i lønn og godtgjørelser ut sesongen for at HIL skulle klare seg.

– HIL har gjennom hele sesongen vært i en krevende likvid situasjon. Vi må forholde oss til nedbetalingsavtaler knyttet til gjeld til kommune, samt øvrige driftskostnader. Spesielt i høst har det vært krevende, sier Kjelseth.

– For å komme oss på de siste bortekampene måtte vi prioritere billetter til fly og utgifter til buss. Da var det ikke penger igjen til trenere, men vi måtte ta dette valget for at klubben ikke skulle havne i en enda større knipe. Det er aldri hyggelig å informere ansatte når slikt skjer, og vi kunne alltids informert de som rammes tidligere, sier Kjelseth.

Årlige utfordringer

Pål Mathisen var nestleder i styret til og med 6. august. Han hjelper fortsatt til med økonomistyringen selv om han har gått av, og berømmes av Kjelseth for knallhard kostnadskontroll. Mathisen sier HIL har hatt de samme utfordringene årlig fra og med 2015. HIL har i denne perioden betalt kraftig ned på gjelda til kommunen, og fått til en frivillig akkord med øvrige kreditorer i 2016.

– Situasjonen har vært slik fra 2015 og fram til nå at i uke 18-20 har vi hatt likviditetsutfordringer, og fra uke 41-42 fram til uke 50-51 har vi vært noe bakpå, men gjort opp utestående i løpet av uke 52 til uke 1. Utfordringa i år er at vi er et stykke mer bakpå, som følge av at en del inntektsprosjekter ikke har latt seg realisere som i tidligere år, og andre igjen ikke har gitt den uttelling vi har hatt i tidligere år, sier Mathisen.

Derfor mener Mathisen at det er utrolig viktig at HIL lykkes med de siste inntektsprosjektene som skal kjøres for 2017.

– Samtidig vil det i seg selv være en god temperaturmåler for hvorvidt omgivelsene er interessert nok i å få fram en god arena for byens unge nå og i fremtid til å lære seg å prestere på høyest mulig nivå sammen med andre, sier Mathisen.

Styremedlem Kjelseth ønsker ikke å kommentere trenernes utspill nærmere.

– Når momskompensasjonen kommer i desember skal vi utbetale utestående lønn. Det lover vi, sier Kjelseth.

Momskompensasjonen dekker i tillegg noe leverandørgjeld. I tillegg er det cirka 110.000 kroner i andre faste inntekter i uke 51 og uke 1, som sammen med et forhåpentlig full klaff på de to siste inntektsprosjektene skal bidra til at HIL også for 2017 skal gjøre opp sine løpende forpliktelser, understreker Pål Mathisen.

PRIORITERTE: Styremedlem Hugo Kjelseth forklarer ledelsens valg.