Søknaden er utarbeidet og er i disse dager sendt til Norges Skiforbund.

Harstad, ved Medkila Skilag og IF Kilkameratene, prioriterer NM del 2 på topp, men signaliserer et generelt ønske om et større nasjonalt renn, opplyser Jon Arne Torbergsen, leder i Medkila Skilag.

Beste arrangør

– Vi ser helst at vi tildeles NM del 2, men kan også tenke oss norgescup for senior eller junior, sier Torbergsen.

Harstad ble kåret til årets arrangør etter NM del 2 i 2015. Det ble helklaff for mesterskapet, som trakk til seg alle de store løperne. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby med flere var alle i aksjon i Kilbotnmarka.

PRIS: Tormod Johnsen og Sveinung Karlsen tok imot prisen som årets arrangør i 2015 av skipresident Erik Røste.

– NM del 2 er et haleheng på sesongen, som ikke prioriteres like høyt av alle. For vår del var det veldig hyggelig at så mange profiler kom. Etter hvert stiller også skiforbundet større krav til landslagsløpere om å delta, og det jobbes for å oppgradere statusen til mesterskapet.

– Vi fikk arrangørprisen for NM det året. Det betyr at vi gjorde en solid og god jobb. I prinsippet fikk vi bare positive tilbakemeldinger da, og tilsvarende etter norgesmesterskapet for junior sist vinter, sier Torbergsen.

Toårssyklus

Et norgescuprenn i februar med et innlagt U23-NM eller sprint-NM kan også være spennende. Medkila-lederen understreker at profiler ikke er avgjørende for hvilke nasjonale renn skiklubbene ønsker å påta seg i Harstad.

– Publikumsmessig er NM del 2 best. Junior-NM er mer et foreldrearrangement. Poenget er likevel at vi ønsker å arrangere viktige renn. Om det er med de mest kjente, eller med løpere som har vært på topp eller er på vei mot toppen, er slik sett underordnet, sier Torbergsen.

I 2018 foregår NM del 2 i Alta. Torbergsen tviler på at Nord-Norge velges to år på rad.

– Det avhenger også av søknadsmassen. Så får det bli opp til skiforbundet å ta en beslutning. Mot slutten av sesongen har som regel vår landsdel de beste forholdene, og mars er helt perfekt for Harstad.

PROFIL: Petter Northug var den største profilen av løperne for menn under NM sist gang i Harstad.

Harstad har vært vertsby for nasjonale renn hvert andre eller tredje år siden 2009, og skiklubbene har ambisjoner om å fortsette i samme syklus.

– Vi ønsker å videreføre samarbeidet og arbeidet vi har lagt ned over tid. Det er greit å puste litt mellom slagene. Annethvert år er derfor greit.

Avventende til NM del 1

De som venter på et NM del 1 i Harstad må smøre seg med tålmodighet.

– Det ligger lenger fram i tid. Vi mener dessuten at renn sent på sesongen er mer gunstig enn et mesterskap i januar med tanke på mørketid og ustabile værforhold, sier Torbergsen.