Mandag begynte innspurten på arbeidet med det nye flomlysanlegget ved Harstad stadion. På formiddagen kom den første masta på plass. Rett etter lunsj var mast nummer to av fire på plass. Planen var å reise alle sammen, men med en luke torsdag for å fullføre det som måtte gjenstå i denne fasen.

Fraråder klatring

Installasjonsservice står bak prosjektet på oppdrag fra Harstad kommune. Innehaver Tor Ivar Aronsen klatret selv til topps for å fjerne stroppa da mastene var på plass.

– Mastene blir landemerker. Jeg så byen for øvrig ganske godt da jeg sto der oppe, sier Aronsen med et glis.

De øverste lyskasterne er cirka 32 meter over bakken.

– Jeg har også vært på toppen av de gamle mastene, og da kjente jeg bevegelse. De nye mastene er mye mer solide. Å være i toppen av disse er som å stå på et stuegulv, sier Aronsen.

En stige går opp til en platting på 1,60 ganger 3 meter bak lyskasterne.

Stadion vil uten tvil vises godt når lysene slås på i mørket.

– Fire master erstatter de seks som var her tidligere. Vi er spente på strålingen sideveis, og har prøvd å ta hensyn, men noen gitte krav kommer vi ikke utenom, sier han.

Lærerikt

Hver av mastene veier virka 6,5 tonn. Montering tar cirka fem-seks dager for hver med seks til åtte mann i sving, mens det er beregnet å ta 12 timer totalt å heise mastene på plass - en i hver av stadionhjørnene.

– Arbeidet har gått etter planen. Vi har ikke støtt på overraskende momenter

– Er vi riktig heldige får vi tent lysene denne uka, og i alle fall ikke noe senere enn i neste uke. Det kommer folk på for å starte koblingsarbeidet allerede i ettermiddag, sa Aronsen mandag.

– Blir det feiring når lysene tennes?

– Ja, det håper jeg. Det syns jeg vi fortjener.

For Kvæfjord-bedriften har det vært et stort og lærerikt prosjekt.

– Vi har reist master og store master, tidligere men ikke av denne dimensjonen. Det spesielle er at vi har hatt hele prosjektet fra a til å; alt fra graving og fundamentering til ferdig montering, sier Aronsen.

14,1 millioner kroner

ARBEID: Her er den ene masta heist og blir montert på sørsiden av Harstad stadion. Tårnet på Harstad Kirke skimtes mellom masta og kranen. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
Utsikt: Fotballbanen, Seaworkshallen, Harstadhallen og Hålogalandshallen sett fra lysmasta over stadionuret i sørhjørnet. Foto: Tor Ivar Aronsen