3. juli kunne Medkila-trener Margunn Haugenes bekrefte at Medkila og lagets fire utenlandske spillere hadde blitt enig om å avslutte samarbeidet med umiddelbar virkning. De fire spillerne var Tiffany McCarty, Alexandra Quincey, Fanny Johansson og målvakt Megan Kufeld. Kort tid etterpå ble proffspillerne erstattet av fire nye.

Da de fire proffspillerne forlot klubben lå Medkila sist på tabellen uten å ha vunnet en eneste kamp. Johansson, som egentlig er midtstopper, ble i flere kamper brukt som spiss på grunn av skader i troppen, noe som aldri var en stor suksess.

Da de fire Medkila-proffene dro ville ingen av spillerne snakke med Harstad Tidende. To måneder etterpå har likevel Fanny Johansson selv tatt kontakt, etter at hun har opplevd det hun mener er kritikkverdig behandling fra Medkila.

– Nekter meg overgang

Johansson kritiserer Medkila for at hun ikke får skrive under for en annen klubb hvis hun ikke betaler ekstrakostnader til klubben for å bryte kontrakten.

– I dag har Medkila fortsatt kontrakten min som spiller gyldig, og derfor får jeg ikke ta overgang til verken svenske eller andre internasjonale klubber.

– Medkila har i løpet av denne tiden nektet meg fra å skrive under for en annen klubb hvis jeg ikke betaler et visst beløp. Det beløpet utgjør nesten det jeg tjente på Medkila i løpet av mine tre måneder, sier hun.

Det er ikke bare Johansson som ikke kan ta en overgang til en annen klubb. Medkila krever betaling også fra Megan Kufeld og Alexandra Quincey.

Konflikt

Daglig leder i Medkila, Stig Karlsen, reagerer på kritikken klubben får fra den tidligere spilleren.

– Det var for det første ingen enighet mellom Medkila og de tre spillerne, inklusive Fanny, som forlot klubben og Harstad etter vårsesongen om at de kunne bryte gjeldende arbeidsavtaler. Tvert imot var dette et avtalebrudd som satte klubben i et alvorlig dilemma, sier han.

– Medkila fikk tak i erstattere i løpet av juli. Dette medførte nødvendigvis ekstra kostnader som klubben krever dekket av de tre spillerne som forlot. I påvente av oppgjør, blir spillerlisensene holdt tilbake. Det er klubbens juridiske samarbeidspartner, Advokatfirmaet Finn. Siden i sommer har de hatt korrespondanse og dialog med spillernes agenter – så også med agenten til Fanny, sier han.

– Så langt har ikke Fanny kommet klubben, og tilbud gitt av klubbens advokat, i møte.Det er dagens situasjon. Dette kunne vært ordnet umiddelbart dersom litt velvilje fra agent og spiller hadde blitt vist. Straks avtale foreligger, frigis lisensen, og Fanny kan spille der hun vil, sier Karlsen.

– Uaktuelt

Etter å ha fått vite at Medkila krevde penger tilbake skal Johansson, ifølge henne selv, forsøkt å få kontakt med Medkila for å spille ut sesongen.

– Da jeg motvillig spurte gjennom min agent om jeg måtte komme tilbake for å spille sesongen ut med Medkila, fikk jeg et nei. Akkurat nå spiller jeg derfor ikke noen steder, sier Johansson.

Karlsen mener det var helt uaktuelt å la Johansson få spille ut sesongen med Medkila. Da forespørselen kom var nye erstattere allerede signert, og de utenlandske proffene hadde sagt ifra til lagkameratene sine at de kom til å forlate klubben.

– Det er selvsagt ikke slik at man kan ombestemme seg senere på høsten, og da si at man likevel kan spille ut kontraktstiden. Dette er ikke noen lek med barn, men alvorlige avtalebrudd fra en part. Klubben hadde skaffet erstattere med bakgrunn i det som skjedde, så det løpet var kjørt. Spillerne meddelte at de forlot klubben for godt i forbindelsen med hjemreisen i sommerferien, og at de ikke ville komme tilbake og spille høstsesongen og fullføre kontrakten. Dette ble også skriftlig bekreftet av deres agent, sier Karlsen.

Frustrert

Johansson kritiserer Medkila for å være vanskelig å forholde seg til, og for å ødelegge hennes videre karriere.

– Jeg føler i dag at jeg har fått nok av hvordan jeg blir behandlet av Medkila. Jeg vil snakke ut om dette slik at de forstår hvor alvorlig denne situasjonen er.

– Da vi forlot Medkila fikk jeg inntrykk av at de ønsket oss alle det beste, og at både vi og Medkila skulle gå videre på en rolig og stille måte. I stedet har Medkila forsøkte å stikke flere kjepper i hjulet for meg siden jeg forlot. Ikke er det nok med at de ikke tar denne situasjonen seriøst, men de prøver også å melke oss spillere for store penger. Samtidig har Medkila selv brutt kontrakten. Det er helt idiotisk. Når fire spillere forlater en klubb midt i sesongen av lignende årsaker må man begynne å tenke på hva klubben gjør feil som organisasjon, og i dette tilfellet også som arbeidsgiver, sier hun.

– På det rette

At Medkila ifølge Johanssen ikke ville ha henne med resten av sesongen, og heller ikke ville la henne ta en overgang til en svensk eller utenlandsk klubb, har gjort henne frustrert.

– Hele denne situasjonen gjør meg trist. Selv om det var mye motgang resultatmessig, så gjorde jeg alt jeg kunne for Medkila under mine tre måneder i klubben. Jeg tenker at jeg ikke fortjener at Medkila vender ryggen til meg og behandler meg som luft. Jeg håper og ber om at Medkila velger å komme fram til en god løsning med meg og min agent, sier hun.

Stig Karlsen mener Medkila har alt på det rene, og at klubben har full rett til å holde igjen lisensen.

– De arbeidsavtalene som spillerne skriver under på, er 11 siders standardavtaler godkjent av FIFA og NFF, og regulerer i detalj det avtalerettslige forholdet mellom partene. Det er spillernes agenter som opptrer og forhandler på vegne av spillerne, før klubb og spiller skriver under. Avtalene sanksjoneres av NFF. Medkila forholder seg til, og har alltid vært pinlig nøyaktig på å overholde avtalen, men måtte samtidig forholde seg profesjonelt til det som skjedde i sommer, sier han.

Samtidig som Johansson kommer med grove anklagelser mot klubben velger hun også å snakke ut om hvordan hun opplevde tiden i Harstad.

- Dårlig behandlet

– Før jeg valgte å forlate Medkila, tenkte jeg ikke på det én gang, men kanskje ti ganger. Så konkluderte jeg med at jeg hadde fått nok. Beslutningen om å forlate Medkila ble også tatt uavhengig av de andre utenlandske spillerne. Først etter at jeg bestemte meg for å forlate, fikk jeg vite at de andre proffene fattet samme avgjørelse. Da skjønte jeg at de oppfatningene jeg hadde av Medkila stemte, sier hun.

– Jeg valgte å forlate Medkila av flere grunner, men hovedsakelig fordi jeg følte meg dårlig behandlet. Dette handlet om lønn, bolig og dårlige treningsforhold, sier spilleren, uten at hun ønsker å gå noe nærmere inn på detaljene.

Johansson spilte til slutt 12 kamper for klubben. Hun tegnet seg ikke på skåringslista, og markerte seg ikke på annet vis enn å få to gule kort.

Når Stig Karlsen blir presentert for Johanssons versjon, har han vanskeligheter med å forstå hennes kritikk.

– Fanny hadde en toroms leilighet til disposisjon mens hun var hos oss, som nå er overtatt av ny spiller. Når det gjelder treningsforhold har vi de forhold som vi har og har hatt gjennom flere år for vårt lag i Toppserien, forteller han.

UENIG: Daglig leder i Medkila IL, Stig Karlsen. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø