Det mener sjefen i Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund etter at debatten rundt lokalfotballens utvikling har versert den siste tida. Selv har han tidligere hatt mange verv og betydelig fartstid i klubben, men har fulgt klubbens utvikling fra sidelinja i de siste 15 årene. Samtidig har han fulgt med de generelle utviklingstrendene som har gjort seg gjeldende i de senere årene. Og at idrettslederen med bakgrunn fra fotballen er betenkt, er ingen hemmelighet.

– Jeg mener at tida nå er overmoden for å ta fotballen i byen ett steg videre. For nå er den på et lavmål nivåmessig sett, mener Bjørklund.

– Glem fortida

Han mener at de gamle stereotypiene om et HIL-lag som sliter med gjeld og overhengende konkursfare må legges langt bort om man faktisk skal ha håp om å se at det faktisk er mulig å fronte en ny lokal fotballsatsing med mål om å avansere i divisjonssystemet.

– Det siste årene har HIL-styrene gjennomført en stor ryddejobb. Her er det ikke lenger noen fare for at lik skal komme ramlende ut av skapene om man tar regnskapsdelen nøyere i ettersyn. Derfor bør man legge fortida til side og legge løpet framover for hva en by som Harstad faktisk kan gjøre for å komme dit som de bør være på fotballkartet, mener Bjørklund.

Flere hender

Idrettskretslederen understreker også at det ikke utelukkende er på det økonomiske området at det må skje forandringer.

– Det er rett og slett for få som bryr seg om klubben og hva som skjer med den. Her er det for få hender som arbeider. Klubben trenger mer humankapital inn i sin virksomhet. Min mening er at altfor få tar i et tak for klubben, sier Bjørklund, og utdyper:

– Skal man lykkes med å ta klubben opp på et høyere nivå, så er man avhengig av at flere finner fram arbeidshanskene og tar i et tak til inntekt for et felles gode.

Bjørklund mener også at dette er et ansvar som viser hvor mye byen vil ha et fotballag høyt opp i divisjonene.

– Byens næringsliv bør avse både human kapital og økonomiske ressurser for at man skal klare å dra i gang en skikkelig fotballsatsing, mener Bjørklund. En annen nøkkel er et nært og godt samarbeid med de andre fotballklubbene i byen og distriktet omkring.

Trender og holdninger

Idrettskretslederen har også fått med seg den generelle utviklingen i samfunnet, hvor det er stadig vanskeligere å samle et gjeng fotballspillere som har holdninger som står i stil med en satsing mot et toppnivå.

– Disse trendene er på ingen måte noe særtilfelle i Harstad og omegn. Men det er en riktig beskrivelse at stadig flere faktisk velger å benytte seg av tilbudet til private treningsstudio enn å bidra for lagidrettene som fotball. Slik som jeg ser det er dette et holdningsspørsmål. Stadig flere er ute etter treningsmuligheter hvor man ikke trenger å forplikte seg mer enn å betale en månedlig regning. Her er fotballen annerledes. Skal man få til samhandling, så er man faktisk nødt til å kreve at et lag møtes for å trene på et felles tidspunkt.

Han påpeker at dette er trender som den organiserte idretten må ta på alvor.

– Idretten bør nok ta lærdom av at vi beveger oss inn i ei ny tid. Derfor må man nok også tilpasse seg samfunnsutviklingen i større grad. Når det igjen er sagt, så blir man nå presentert for holdninger som idretten ikke er vant til å se. Derfor må man også holde fokus på å formidle holdningene som idrettsbevegelsen kan stå inne for, mener idrettskretslederen.

Idrettskretsleder: Knut Bjørklund tror fortsatt at det er mulig å forbedre nivået på lokalfotballen. – Men her er næringslivet en viktig aktør for å lykkes med en satsing. Arkivfoto: Ivar Hjelvik Foto: Ivar Hjelvik