For i en generell fotballhverdag, hvor regionens klubber på generelt grunnlag sliter med å ha en fullverdig tropp når det er duket for bortekamp og langtur, er Skånland annerledeslaget. På kunstgresset i Skånlands kommunesenter har det nemlig utviklet seg et slitesterkt miljø som nesten har blitt sterkere i hverdagen hvor pila peker i motsatt retning hva oppslutning angår. Det tror ikke trener Tor-Anders Hustad er noen tilfeldighet.

– Jeg mener at klubben har utviklet seg til å bli en veldig fin plass å være, sier treneren engasjert.

– God treningskultur

Han legger selvfølgelig til at det naturlig nok finnes ulike problemstillinger som absolutt kan tas tak i også her. Blant annet har også de opplevd at mange av spillerne som har sentrale roller i klubben vært borte samtidig. Det har blant annet gått på bekostning av nivået som klubben har prestert på. En relativt laber start på sesongen gjorde sitt til at laget kjente litt på hvordan det var å være langt nede på årets 4.-divisjonstabell. Men en relativt god avslutning på sesongen plasserte til slutt laget på en femteplass i årets seriespill.

– Vi har ikke de samme utfordringene som jeg ser at mange sliter med. Samtidig har vi både vært fleksible med våre spillere, men også stilt krav til dem. Over tid så føler jeg at vi har blitt en fotballklubb som har klart å fundamentere en god treningskultur. Men for stadig flere så er nok Skånland OIF også mye mer enn en vanlig fotballklubb, sier Hustad.

– Fotballen en livsstil

Da snakker fotballprofilen om at det også er et betydelig system som skal opereres utenfor fotballbanen. Spillerne har en rekke dugnader som skal gjennomføres for at man skal komme i mål med et spennende opplegg.

– Men det har også vært en viktig sosial faktor. Måten som vi har jobbet på har knyttet folk nærmere sammen i fellesskapet. Så har det også gitt oss muligheter til å gjøre mye spennende på fotballbanen. Vi kjører våre vinterkamper i storhallen på Bardufoss eller i Tromsø. Vi kom oss også til Danmark på treningsleir før sesongstart, sier Hustad, før han fortsetter sin tankerekke:

– Det dreier seg jo om en livsstil. Man tilbringer mye tid sammen med gjengen, og trives godt med det. Vi klarer å stille både A- og B-lag, og har fått folket med oss på en måte som kanskje er noe annerledes enn hva som er tilfellet i andre lokale klubber rundt om i regionen.

For Hustad er det heller ikke å få fram verdensstjerner som utgjør hoveddrivkraften.

– Det viktigste er at vi gjennom vår aktivitet kan være med på å forme ordentlige folk.

Stor interesse

Opplegget på Evenskjer har etter hvert noe som spillere fra regionen har fått øynene opp for opplegget til klubben på Evenskjer.

– Vi har fått interesse fra spillere både fra Harstad, Bogen og Bjerkvik som ønsker å være en del av vårt kollektiv. Det har blitt en veldig god gjeng.

– Men hva tenker du om problemene som det rapporteres om hos andre lag med tanke på frafall og holdninger?

– Jeg mener at dette er trender som gir grunn til bekymring, og som er kjempetrist. Ikke minst at dette er holdninger som er i ferd med å spres oppover i systemet. Men samtidig er det vanskelig å stå utenfor og fortelle hva som er galt og hva som skal gjøres. Men for fotballens del er det trender som bør settes på dagsordenen og som er betenkelige.

Treneren mener også at dette er en viktig diskusjon å ta på det nåværende tidspunktet.

– Det er nok et faktum at det er dyrt å være ung. Derfor prioriteres nok det å tjene penger høyt hos mange. Dette er en samfunnsutvikling som jeg tror har kommet for å bli. Her mener jeg at man kan komme langt ved å være fleksibel.

STOLTE: Harald Pettersen (t.v.) og Tor Anders Hustad har trent skånlands fotballspillere de siste sesongene. De er fornøyde med opplegget som er etablert i klubben. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø