Det sier trener Torkild Nilsen etter at et langt liv som fotballspiller blir avsluttet kommende helg. Da setter han og gjengen som representerer byens sterkeste fotballspillere seg på flyet for å spille årets siste seriekamp. Her venter Funnefoss/Vormsunds på andre banehalvdel.

– Jeg la jo egentlig opp for to år siden, og har vel ikke holdt meg i form etter det. At jeg i min form og med mitt treningsgrunnlag skal være god nok for å spille 90 minutter for byens beste fotballag er jo en liten skandale i seg selv, mener Nilsen, før han utdyper:

– Jeg håper jo på at vi stiller såpass med spillere at jeg ikke trenger å spille, sier Nilsen.

– Variable prestasjoner

Før sesongen frontet den spillende assistenttreneren et mål om å hente hjem en medalje i 3.-divisjon. En kamp før historieboka sluttføres, kan laget faktisk klare sin målsetting. Riktignok må man ha full klaff i andre oppgjør for å kunne bite i bronsemedaljen. Men noen prosents mulighet er det fortsatt.

– Men at det skulle bli et såpass stort problem å samle en gjeng som kunne bidra til å spille, og vinne kamper for klubben på a-lagsnivå, overrasker meg faktisk litt.

Holdningsendring

Nilsen legger ikke i mellom at han ikke er imponert over tilstandene som nå råder i harstadfotballen. Det har blitt stadig mer merkbart, også på flaggskip-nivå.

– Blant spillere i byen har det blitt en allment akseptert holdning at det er langt vanskeligere å stille opp til bortekamper. Det virker også til å være holdninger som har smittet over til oss i HIL, sier Nilsen.

Han mener også at generelt svake holdninger innenfor fotballen har blitt et stadig større problem.

– Jeg vet ikke hvor mange ganger denne høsten vi har vært nødt til å slå en telefon til folk og spørre dem om å gjøre oss en tjeneste, så vi kan stille med en slagkraftig kamptropp. Noen ganger har vi vært nødt til å fylle på fra eget B-lag og C-lag i startelleveren, Det er ikke rettferdig verken for de, eller for de få som er med 100 prosent.

Hans betraktning av lokalfotballen gjengir også alarmerende trender.

– Det er for så vidt mange som har lyst til å være med å spille fotball. Men det er bare litt. Ofte står det mange ting foran fotballen på prioriteringslista. Det er rett og slett for få som vil ofre det som kreves for å nå så langt man vil på fotballbanen, sier Nilsen.

– Årsakene til at det er blitt slik, og hvordan man skal komme ut av denne trenden, bør debatteres høyt og lavt i fotballen lokalt. Mange flere spillere må trene mer og bedre, dersom fotballen i byen skal oppover i seriesystemet på sikt.

Gigantisk løft

– Hva tenker du om harstadfotballens framtid?

– Slik det er i dag så er jeg ikke optimistisk med tanke på at Harstad eksempelvis skal ha et 2.-divisjonslag i framtida. Kort sagt så er vi veldig langt unna på økonomi, og veldig langt unna på spillerressurser. Jeg er heller ikke helt sikker på om byens næringsliv ønsker ei satsing. Skal man fronte et troverdig forsøk på å etablere seg i 2.-divisjon, er man nødt til å ha et økonomisk løft, der jeg mener at blant annet ansatte i daglig drift, og mulighet for å kompensere spillere for å jobbe mindre ved siden av skole, inngår. Slik det er nå er økonomien en brems for utvikling av lag og klubb. Selv om vi har hatt gode fotballspillere i våre rekker også i år, tror jeg at laget må tilføres et sted i mellom 10 og 20 fotballspillere som virkelig vil og kan være med. Det tror jeg må til om klubben skal være i stand til å etablere oss høyere opp i divisjonssystemet

– I dialog

– Hvordan stiller du deg til trenerverv i HIL i 2018-sesongen?

– Jeg er i dialog med klubben, og har skissert opp noen premisser for klubben i forhold til hva jeg kan tenke meg i framtida. Sånn som situasjonen er nå, har jeg utelukket å ta på meg noe hovedtrenerverv for klubben, sier Nilsen.

Fra før har Rune Olsen sagt nei til jobben som hovedtrener i 2018-sesongen.

Faksimile: Faksimile fra Harstad Tidende 16. oktober 2017.