Narvik Malmers hadde lite å stille opp med da Harstad IBK rullet ut hele angrepsvåpenet sitt i Harstadhallen lørdag. Spillet var nesten aldri på de blåkleddes banehalvdel, og da Harstad først mistet ballen var spillerne rask og effektive i presset.

Harstad-spillerne hadde uten tvil bedre individuelle ferdigheter enn narvikværingene. Perlescoringer, elegante pasninger og ikke minst gode løp inn i rom, var det mange av. Harstad gikk tidlig i ledelsen i en kamp hvor kvalitetene mellom lagene ble godt synlig, og fra første scoring var det aldri tvil om hvem som ville ta alle poengene.

Spillende stil

Det var trener Mika Heikurainen som sto mest fram i 1.-divisjonsoppgjøret. Heikurainen kunne notere seks scoringer og tre målgivende pasninger, men det var likevel det taktiske systemet som begeistret treneren mest etter kampen.

– Det er uten tvil stor forskjell mellom lagene, men Narvik Malmers har flere unge og talentfulle spillere. Om noen år tror jeg at dette er et godt lag. I dag var vi klart best, og vi hadde ballen kanskje godt over 90 prosent av tiden. Det er fordi vi har lagt om formasjonen og spiller en annen type innebandy, sier han.

Neste sesong

Heikurainen mener at man i oppgjøret på lørdag kunne se at Harstad begynner å mestre formasjonsbytte og en ny spillestil.

– I fjor var vi god på det defensive, og på å spille kontringer. Nå prøver vi å holde mer på ballen, spille med mindre risiko, og gjøre gode valg foran mål. Vi forsøker å spille dynamisk med mange løp, samtidig som vi er strukturerte. Vi skal slå pasninger, og bevege oss raskt etterpå. Dette er noe vi har trent på en god stund, og selv om vi er tidlig i sesongen, ser jeg at vi begynner å mestre den nye spillemåten. Dette virker lovende, og det er mye mer vi skal øve og trene på med tanke på det taktiske, sier Heikurainen.

De taktiske endringene er ifølge Heikurainen ikke gjort bare for å vinne 1.-divisjon, men for å gjøre en bedre figur ved et eventuelt opprykk sammenlignet med fjorårets sesong på øverste nivå.

– Planen er at vi skal ha denne typen spillestil innarbeidet til neste sesong. Vi tenker langsiktig. Også i ungdomslagene skal spillerne lære å spille på denne måten, slik at ved en eventuell overgang til førstelaget om noen år skal de kunne systemet, sier Heikurainen.

OVERBEVISENDE: Harstad IBK viste at de ikke hører hjemme i 1.-divisjonen etter at feide over Narvik Malmers og vant 14–2. Her kjemper Kristian Wahl et av Harstads scoringer. Foto: Theodor Karlsen Foto: Theodor Karlsen