HILs trøst i naboduellen med Mjølner:

Mjølner rykket lørdag opp til 2.-divisjon, og to serierunder før slutt er narvikingene hele 21 poeng bedre enn HIL på 3.-divisjonstabellen.

Parallelt spilte rivalene seriefinale gutteklassen for 16-årslag. Den vant HIL hele 4-0.

– Lover godt

HIL-trener Anders Høiland mener det er et plaster på såret for klubben. Han ser lenger fram en kun årets sesong.

– Mjølners a-lag fremstår supersolide og har vært det hele sesongen, mens HIL har hatt mindre stabilitet og mange utskiftninger. Samtidig syns jeg HIL spiller finere fotball, sier Høiland.

– Så kan du si at det er på a-lagsnivå resultatene måles, men det hjelper litt for oss å vinne over dem i gutteserien. Det lover godt for fremtiden i HIL, mener Høiland.

Føler på rivaliseringen

Han er tilflyttet byen fra Røyneberg i Sola kommune grunnet

studier, og er i sitt første år som HIL-trener. I høst har han ansvaret både for guttelaget og b-laget i 4.-divisjon.

– Da jeg kom til Harstad ble jeg fortalt at HIL mot Mjølner er den store kampen på grunn av historien fra gammelt av. Det er by mot by og klubb mot klubb. Kampen betyr noe ekstra. Den man må vinne. I løpet av året i Harstad har jeg fått dette stadig mer gjennom huden, men ikke på samme måte som for spillerne og deres foreldre.

– Etter kampslutt var det ikke rivaliseringen jeg hadde i tankene. Da tenkte jeg mer på hva som må til for å utvikle fotballen i regionen, sier Høiland.

– Flere kan nå langt

For HILs del kan stammen i årets guttelag bli viktige spillere på seniornivå i årene som kommer, spår Høiland. Kyrro Klo Pedersen har allerede fått tre a-kamper inneværende sesong, og tvillingbror Kristian har trent med a-laget.

– Dersom guttespillerne fortsetter utviklingen de har hatt i år, kan mange av dem bli spillere HIL har i klubben lenge. Om noen tar steget videre til 2.- og 1.-divisjon er opp til spillerne selv. Jeg ser også at noen kan havne i eliteserien eller utenlands, og bli spillere HIL kan tjene penger på. Det handler om gode holdninger og vilje til å stå i kombinasjon med talent, sier Høiland.

HILs guttelag har vunnet 15 av 16 kamper, og må slå enten Landsås eller Medkila i løpet av uka for å sikre seriemesterskapet. Det eneste tapet kom i bortekampen mot Mjølner.

– Da spilte vi med høye skuldrer og var ikke like godt organiserte som nå. I helga fremsto vi mer solide i forsvar, og hadde en midtbane som jobbet iherdig og tok ut de sentrale spillerne til Mjølner. Vi vinner kamper der to ledd er hakket bedre enn hos motstanderen, sier Høiland.

TRENER: Anders Høiland tror flere på guttelaget kan nå langt. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
SKÅRET: Venstre kantspiller Sander Harald Berg skåret og sørget for tomålsledelse til pause. Foto: Knut Ingebrigtsen
ARV: Tobias Mågø er i ferd med å gå i fotsporene til faren, som i sin tid spilte for HIL på seniornivå. Foto: Knut Ingebrigtsen